Medvedev dicteaza politica la Chisinau. Mihai Ghimpu merge pe urmele lui Iurie Rosca?

Triste pentru interesul national al R.Moldova sunt concluziile privind rezultatele sumit-lui CSI care a avut loc la Chisinau. Presedintii din Kazahstan, Turkmenistan, Tadjikistan si Uzbekistan nu au participat la summitul CSI de la Chisinau, absenta celor patru lideri asiatici insemnind doar recunoasterea faptului ca nu-i intereseaza R.Moldova cu tot cu problemele ei. Acestia inca odata au confirmat ca CSI este o structura postsovietica care nu-si mai are rostul.
Ar fi fost normal ca un summit petrecut la Chisinau sa includa in ordinea zilei si problema principala a gazdei: reglementarea conflictului transnistrean. Ca sa nu deranjeze cumva Rusia oficialii moldoveni nu au ridicat la summit problema reglementarii conflictului transnistrean si a retragerii trupelor si munitiilor. D-l Mihai Ghimpu a ratat sansa sa intre in istorie drept Presedinte patriot si sa citeasca in fata Presedintilor statelor prezenti a unei Declaratii a Presedintelui R.Moldova privind ocuparea regiunii transnistrene, sa mentioneze faptul ca Rusia finanteaza din bugetul de stat si sustine regimul separatist, privind faptul ca Rusia acorda in masa cetatenia sa locuitorilor regiunii, sa declare ca copiii moldoveni sunt obligati sa scrie in grafie chirilica etc. Este adevarat ca d-l Ghimpu a discutat despre reglementarea transnistreana cu Presedintele Rusiei la intilnirea bilaterala, in cadru neoficial ceia ce nu este de ajuns.

“Totuşi, nu depinde numai de Federaţia Rusă şi Republica Moldova, ci şi de Transnistria, inclusiv de Smirnov” a declarat Mihai Ghimpu, la 9 octombrie, după întilnirea cu Preşedintele Rusiei Dmitri Medvedev. Imi pare rau pentru domnul Ghimpu dar aceasta formula de a da vina pe Smirnov o invoca Rusia atunci cind se apara la invinuirile care i se aduc ca nu evacueaza trupele si armamentul. Ma adresez domnului Dorin Chirtoaca pentru care am votat si in care mai continui sa am incredere: ce se intimpla? Sunteti de acord cu abordarea proruseasca a Presedintelui PL?
Politicienii moldoveni de toate culorile politice lupta pentru interesul national doar in campanile electorale, atunci insa cind ajung in functii zimbesc si se lingusesc in fata reprezentantilor Rusiei. Este o lectie si pentru electorat sa nu-i creda si voteze pe cei care doar se declara romani si vorbesc limba romana, asta nu-i suficient. Faptele conteaza, politicianul atunci se vede ca este corect cu electoratul sau cind ajunge la putere.
Mult mai patriot al tarii sale s-a dovedit a fi Presedintele Belarusului Lukasenko care fara echivoc a punctat problemele care le are cu Rusia, dar si Presedintele Ucrainei.
Sumitul a culminat cu intilnirea oferita de Medvedev lui Marian Lupu, aproape ca in timpul dominatiei fanariote a Moldovei. Diferenta este ca atunci Turcia numea domnitorii, acum o face Rusia.
“Marian Lupu va fi următorul preşedinte al Republicii Moldova! Preşedintele rus Dmitri Medvedev ne-a urat succes!” Declaraţia aparţine Preşedintelui în exerciţiu Mihai Ghimpu.
Si atunci cum ramine cu problema integrarii europene? Este o poveste de adormit electoratul? Fara indoiala ca Rusiei ii place actuala putere de la Chisinau, care tace si inghite . Faptul ca Medvedev a refuzat sa se intilneasca cu Voronin, inseamna numai una- moartea politica a lui Voronin. Se vede ca Rusia lui Medvedev nu mai are nevoie de Voronin, un neocomunist ancorat in trecutul sovietic, care a instaurat la hotarele UE un regim autoritar in stil asiatic, care pe deasupra si-a inchipuit ca este un mare conducator gen Ceausescu . Greseala fatala a lui Voronin a fost ca in 2005 cind a primit sprijinul Vestului pentru un program de modernizare si integrare europeana si a fost votat de PPCD si PSL nu trebuia sa revina in 2007 si sa se intoarca in genunchi cersind iertare si sprijinul Rusiei, capitulind la 18 martie 2009 cind a semnat cu Smirnov si Medvedev o Declaratie in favoarea separatistilor transnistreni. Acum se vede clar ca Rusia nu l-a iertat si aceasta trebuie sa fie o lectie in viitor pentru toti tradatorii intereselor nationale ale R.Moldova.
Concluzia este simpla, R.Moldova nu mai are nevoie de CSI care nu poate sa o ajute sa-si reglementeze conflictul transnistrean si principalele probleme economice , politice etc. Aflarea in continuare in CSI inseamna doar capitularea clasei politice moldovenesti in fata Rusiei care finanteaza din bugetul de stat regimul separatist al lui Smirnov.
Pentru Mihai Ghimpu am o intrebare: cind ati fost sincer, atunci cind erati in opozitie si declarati in 2008: „La întrunirea şefilor de guvern din CSI, credem că Republica Moldova ar trebui să adopte o Declaraţie prin care să oblige Federaţia Rusă să-şi retragă armata de pe teritoriul nostru” sau acum cind sunteti Presedinte interimar si nu a-ti facut Declaratia?

13.11.2008
Partidul Liberal a cerut retragerea armatei ruse în faţa Ambasadei Rusiei la Chişinău
În deschiderea lucrărilor summit-ului CSI la Chişinău, câteva sute de membri şi simpatizanţi ai PL au pichetat sediul Ambasadei Federaţiei Ruse în semn de protest faţă de prezenţa forţelor militare ruse pe teritoriul din stânga Nistrului. Prin această acţiune, Partidul Liberal a dorit să atragă atenţia Uniunii Europene, Alianţei Nord-Atlantice, SUA că pe teritoriul R. Moldova staţionează nelegal forţe militare străine, contrar voinţei suverane a R. Moldova şi normelor de drept internaţional.
În acelaşi timp, PL a dorit astfel să revendice şefilor de guvern din CSI, inclusiv premierului rus Vladimir Putin, adoptarea unei rezoluţii speciale a Summit-ului, în care să se ceară Rusiei să-şi respecte angajamentele internaţionale de retragere a armatei, asumate în momentul acceptării ei ca membru al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei şi la Summit-ul OSCE de la Istanbul din anul 1999.

Preşedintele PL Mihai Ghimpu a declarat în faţa protestatarilor: „Milităm pentru libertatea noastră. La întrunirea şefilor de guvern din CSI, credem că Republica Moldova ar trebui să adopte o Declaraţie prin care să oblige Federaţia Rusă să-şi retragă armata de pe teritoriul nostru. Toată lumea trebuie să înţeleagă că prezenţa armatei ruse nu ne permite să soluţionăm conflictul transnistrean şi să ne integrăm în UE”. Corina Fusu, vicepreşedintele PL, a amintit despre Caravana „Retragerea armatei ruse de pe teritoriul Republicii Moldova”, organizată de Partidul Liberal în data de 5 octombrie a.c. „Am ales să pichetăm anume astăzi Ambasada Federaţiei Ruse pentru că acum are loc deschiderea Summit-ului CSI la Chişinău. Nu putem fi membri ai CSI şi ai UE. Dacă vrem cu adevărat să devenim membri cu drepturi depline ai UE, trebuie să alegem un singur drum”, a menţionat Corina Fusu. Ion Josanu, ţăran din satul Molcoci, Ialoveni, a spus: „Vom merge pe jos în Europa ca să le spunem mai marilor de acolo că părinţii noştri au fost români. Ţăranii înţeleg foarte bine că pe cei care astăzi sunt la putere nu-i interesează soarta noastră. Să nu creadă ei că ne mai pot minţi”. Un alt participant la acţiunea de protest, Ştefan Burov, a spus: „Sunt nespus de bucuros că astăzi am venit mulţi. Să ştie Vladimir Putin că nu este agreat în Moldova, deoarece el până astăzi îşi ţine armata în stânga Nistrului”.
sursa http://www.pl.md

Reclame

29 răspunsuri to “Medvedev dicteaza politica la Chisinau. Mihai Ghimpu merge pe urmele lui Iurie Rosca?”

 1. Vlad Says:

  Am citit atent articolul. Iti inteleg pozitia si reprosurile aduse PL, dar le impartasesc doar partial. MAE si PNL, fiind formatiuni extraparlamentare, cred ca procedeaza corect, pledand cat se poate de categoric pentru iesirea RM din CSI. Evident, avem nevoie de un asemenea curent de opinie, si de de unul foarte puternic. Din pacate insa, realitatile politice moldovenesti de moment sunt asa cum sunt, iar politica parca are si o definitie potrivita pentru acest context -arta posibilului. Chiar am vrut sa vad care este pozitia comentatorilor/analistilor politici de la Chisinau fata de acest samit CSI si cum au judecat prestatia politicienilor nostri. P. Bogatu, I. Botan, I.Munteanu, N. Negru sunt cei mai cunoscuti si toti, in unison, considera ca AIE a procedat pragmatic si corect pe durata desfasurarii acestui samit, castigand de fapt o batalie importanta in fata lui Voronin. Evident, trebuie de urmarit cum va actiona in continuare diplomatia noastra si daca va comite greseli va fi criticata.

 2. Alexandru Says:

  Mihai Ghimpu nu merge pe umele lui Iurie Rosca pentru ca au un parcurs total diferit. Nu uitati ca rosca nu a avut niciodata acces la putere asa cum o are dl.Ghimpu si aliatii sai.Pana la urma se adevereste ineficacitatea acestei cualitii de care s-a vorbit atata . Odata cu apropierea rusilor (cu atat usurinta si fara complicatii) de actula putere, reda pericolul de intoarcere la ceea ce am fost dupa venirea comunistilor in 2000. Deci toata mascarada care a dat atata speranta moldovenilor, icet iese la iveala…pacat de tara asta ….

 3. Alexei Says:

  E prea de vreme de facut comentarii denigratoare la aderesa Dl-ui M.Ghimpu. Speram ca intrand in politica mare va face politica mare si nu declaratii mari.
  I-asi sugera dl-i M.Ghimpu sa-si ia un conilier serios de imagine(cat mai urgent posibil)

 4. Alexei Says:

  Iar pentru noi, cei de jos asi sugera sa nu miorlaim intruna dar sa sustinem conducatorii actuali adictelea AIE.

 5. romanmihaes Says:

  pentru alexandru: ati uitat ca Rosca a fost prim vice prim ministru? trei luni de zile? Faptele conteaza, noi credem prea mult vorbelor politicienilor.

 6. Alex Says:

  A critica e usor,dar politica nu se face asa d.Mihaies.Noi inca nu avem ales presedintele,sunt de pus la punct alte aspecte.Politica inseamna si compromisuri(pe o anumita perioada)pentru a ajunge la ceia ce ti-ai propus sa faci.E prea devreme sa judecam.Ce trebuia sa faca Ghimpu?Sa taie si sa tipe?Este summit-ul CSI si nu numai el hotaraste ordinea de zi sau programul.Asa ca sa avem rabdare,ca nu se face totul intr-o zi.

 7. HARGAN Says:

  cred ca Ghimpu alaturi DE AIE a ales calea diplomatiei,si spunetimi mie,care este sensul acum sa ne certam cu Rusia cand inca nu avem o sustinere deplina din partea UE ?
  pur si simplu nu are sens acum sa ne facem probleme
  referitor la faptul ca ghimpu sa aratat „satisfacut” de intrevederea cu Medvedev,nu mar mira faptul ca aceasta este si ea o taktika a AIE-ului pentru ca rusii sa nu se „sperie” de noua guvernare astfel presandui si ei pe comunisti inspre oferirea celor 8voturi.
  Consider ca acum nu avem nevoie de probleme cu RUsia .(tsin sa evedentsiez ca ma consider nationalist,urask rusii,si mai ales pe cei din Basarabia) dar acum chiar cred ca calea aleasa de AIE(shi nu doar de ghimpu) este una corecta,
  sami iertati greseala in idei daca o zariti in comment 🙂

 8. sergiu Says:

  Sunt de acord cu Hargan şi Alex. În primul rînd noi mai avem şi în Russia vreo 500000 cetăţeni care muncesc şi se hrănesc de acolo. Eu cred că a declara şi a întreprinde măsuri de a abandona CSI, ar însemna vize pentru Moldova şi atunci ce ne facem cu cei care vor veni, ar trebui să li se asigure locuri de muncă, aici sau în Europa. deacea guvernarea trebuie să întreprindă măsuri foarte concrete de aderare la UE şi cînd vom avea termenul clar stabilit, atunci se poate de arătat şi Russiei din pumn.
  Hargan, nu o da şi tu aşa pe faţă , mai simplu ar fi că sunt patriot, chiar că sperii ruşii.
  Aşa că, Roman, este bine că avem aşa patrioţi înflăcăraţi ca tine, de ar fi ei mai mulţi şi să fie luate în vedere sugestiile lor. Ţi-am trimis de yahoo,ai primit ?

 9. romanmihaes Says:

  e nevoie de tratate bilaterale intre tari si atunci nu va fi nici problema vizelor intre rusia si rm.
  sergiu incearca sa trimiti la romanmihaes@yahoo.com mesajul.

 10. flowers_of_liberty Says:

  De – mi – sia

  De – mi – sia

  De – mi – sia

  Mircea Sandu,

  Ionut Lupescu,

  Dumitru Dragomir,

  Razvan Lucescu,

  Pavel Ciobanu,

  Nicolae Cebotari,

  Igori Dobrovolschi

  !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Nahren s pleaja))))
  Tatzi))))

  Rushine))))
  Tureatk))))
  Bataie de joc))))
  Mafie criminala)))))

  AFARA TOTZI)))))

 11. raulbaal Says:

  mai fratilor,daca voi credeti ca rusii o sa lase vreodata transnistria din mana ,sunteti niste naivi!asta doar daca o sa aiba intreaga moldova in mana!pupandu-i in cur pe rusi nu faceti decat sa prelungiti boala!vreti ue ?cu transnistria niciodata!asa ca trebuie sa fiti realisti!voronin avea o scuza ,ca era mormantul maica-sii acolo,dar voi ceilalti?trebuie sa recunoastem ca transnistria nu a fost niciodata a moldovei!a fost o inventie a lui stalin sa va tina legati!vorbim de intregire poate doar ca scuza sa mentinem stauts quo-ul si sa fim si noi la bucate!ca de, e buna lozinca lui creanga ,decat la oras codas(uniti cu romania),mai bine in satul meu fruntas(in saracia noastra da’ sefi!)!oricum m-am lamurit! va doresc succes!

 12. HARGAN Says:

  raulbaal
  sunt deacord ca transnistrica nu e a noastra
  dar nici cetatea alba,ismailul si cernautul nu e al lor (ucrainenilor)
  dar asha e soarta noastra:unii pot pretinde la vechile lor teritorii,noi suntem priatsi de acest drept

 13. Alex Says:

  to :flowers_of_liberty spune:

  „octombrie 10, 2009 la 11:39 pm | Răspunde

  De – mi – sia”

  La cine te referi ? Pe cine trimiti in de-mi-sie ?

 14. ady mondialul Says:

  Mihai Ghimpu este un produs expirat politic care s-a impus pe spinarea lui Dorin Chirtoaca. Tipul care timp de 4 ani a facut facultate la fara frecventa a ajuns presedinte de tara si parlament! Si apoi se stie ca PL-ul nu are cadre , uitati-va pe cine iau facut ministri. Nu e de mirare ca Ghimpu a cochetat cu Medvedev. Se stie ca Fronturile Populare au fost create de KGB.

 15. laur Says:

  TOATE ACESTEA SE INTAMPLA PENTRU CA R. MOLDOVA NU VREA (MOLDOVENII) SUNT TARE INCAPATANATI SI NU VOR SA RENUNTE LA TRANSNISTRIA.

  PANA NU SE VA INTAMPLA ACEST LUCRU R. MOLDOVA NU VA IESI DE SUB PAPUCUL RUSIEI SI AL CSI.

  SA NU NE IMAGINAM CA MOLDOVENI SI RUSOFONI DIN TRANSNISTRIA VOR MURI DE NERABDARE SA SE INTEGREZE IN UE, ACEST LUCRU NU SE VA FACE. EI SUNT ALTFEL FATA DE EUROPENI, AU ALTE VALORI SI VIZIUNI DESPRE VIATA IAR RUSIA LE CANTA IN STRUNA, IAR CEI DIN UE HABAR NU AU CINE SUNT RUSI.

 16. Alexandru Says:

  Functia de vice presedintele parlamentului care a detinut-o Rosca nici nu se compara cu functia de presedente al statului si al parlamentului, in sensul puterii de decizii, asta fara sa avem in vedere guvernul si cabinetul de ministri , care ii sunt completamente la dispozitia domniei sale. Problema e ca acum moldova are nevoie, acum, ca niciodata, de oameni cu verticalitate care sa poata schimba finalmente cursul politic al Moldovei, de nu povestea asta se va prelungi inca multi ani grei, fara de schimbari esentiale si poate ca vor aduce la o catastrofa. Din pacate actuala conducere asta si face, merge pe urmele predecesorilor sai.

  E adevarat ca iesirea din CSI ar fi o problema delicata si cu risc, dar totodata este forte necesara,atat timp cat suntem in CSI , noi nu putem aspira la UE si nici la Romania, rusilor si CSI-ului le convin situatia asta care dureaza de 20 de ani, si va dura o 100 inainte, fara nici un rezultat. Cat priveste Transnistria, Russia nu va ceda niciodata , acum noi decidem….inca o 100 de ani ca astia 20 trecuti ori fara Transnistria in UE?!

 17. vlad Says:

  Fratilor,nu putem sa fim primiti in UE,daca nu suntem membri NATo si suntem membri ai acestei pseudoorganizatii pe nume csi

 18. Mihai Says:

  Este o vorba in popor : ,, Nu se poate si cu dinsa-ntrinsa si cu sufletul in rai.’’ Dar la politicieni se poate dupa cum se vede.

 19. Danut Says:

  Citesc si ma mir,ce chiar nici unul din voi nu intelege ce se petrece???
  Ghimpu si AIE fac totul cei in putinta lor!!!,unica problema sint cei care l-au votat pe Lupu care din umbra le pune tuturor membrilor ai Aliantei conditiile sale.El este acela care vrea sa joace cu Alianta.
  Daca nu-i ofera postul de presedinte el se aliaza cu komunistii si de aceea Alianta nu poate sa-si respecte toate promisiunile date alegatorilor.Sa acumulat procentajul PDM-ului acele 12% Ghimpu,Filat sau Urecheanu totul avea sa fie altfel!!!!Ce sa faca ei sa se desparte de Lupu si acela sa se alieze a doua zi cu komunistii???Poate voi toti doriti acest fapt???

 20. Alexandru Says:

  Danut, inteleg foarte bine ce se intampla, e clar ca nu este usor sa ei o decizie intr-o coalitie de partide, care sunt destul de diferite si ca structura, ideologie, conducatori dar si parcus.Totusi care este rolul acestei coalitii? sa imparta posturi si atat ?! , daca totusi Lupu nu este pentru interesul national al moldovei, si daca el face ce vrea, de ce ramane canditatul AIE? totusi el reprezinta AIE, si in caz de esec vor trebui sa-si asume consecintele toate partidele din AIE…
  este adevarat si faptul ca a trecut putin timp, ca sa le judecam actiunile …si totusi …dupa cum sau comportat pana acum…felul cum deruleaza lucrurile, sametul asta CSI, sustinerea data din partea Moscovei si laudele la adresa AIE venite din partea pressei rusesti …sincer nu-mi place si nu miroase nici pe departe a integrare in UE.

  In toate tarile democratice alegatorii partidelor care guverneaza, sunt foarte vigilenti la ceea ce fac alesii lor, si nu se sfiesc sai critice daca astea deviaza de la programul electoral sau isi fac interesul lor, numai la noi se tolereaza in halul acesta…de asta si suntem acolo unde suntem….

 21. aaaa Says:

  Acest tip, care se considera a fi mare om politic si mare onegist este un veritabil agent de securitate, care ne umple capul cu tot felul de povesti.
  Jos comunistii!!!

 22. ady mondialul Says:

  securist pare a fi mai degraba ghimpu si agentul ion care a fost liderul frontului , acum devenit deputat . despre salaru a scris ms ca ar fi fost racolat cind era student si ala nu a dat replica. asa ca la pl sunt probleme reale cu legea lustratiei, ar ramine doar dorin chirtoaca mai curat. daca-i asa iarasi am luat teapa de la kgb

 23. Sergiu Scutaru Says:

  Măi fraţilor , nu pierdeţi timpul şi energia ! Se retrage armata rusă, se înlocuiesc forţele pacificatoare , Ucraina le închide cranul şi atunci smirnov şi voronin vor veni cu flori şi busuioc sub constituţia Moldovei.
  Sau dacă ştergem fraza de mai sus, UNIRE CU PATRIA,UNIRE CU UE şi transnistria va vrea ea singură unire cum vrem noi acum.
  Cît timp vom fi „independenţi” , atîta timp vom avea dureri de cap.

 24. Max Says:

  Dupa mine trebuie actionat delicat. Pentru inceput sa ne conectatm la tot ce inseamna UE, programe, sustinere, gazoduct, cai ferate, s.a. Iar dupa asta putem actiona. Ruptura trebuie sa fie cat mai putin dureroasa, mai ales ca multi oameni sunt nostalgici dupa URSS, si CSi-ul pentru ei e o chestie de alinare. Atunci cand ii vom deschide ochii cu adevarat, atunci sa actionam. NU acum.

 25. orest Says:

  bravo d-le mihaes sunt si eu de acord ca politicienii vechi ne mint. avem incredere doar in generatia tinara in Chirtoaca, Filat si dumneavoastra.

 26. Ion Says:

  cum merge administrarea blogului, intilnesc probleme, de pe opera nu pot nici intra si nici nu ma pot loga iar de pe explorer pot accesa dar nu pot loga…. si in genere nici http://www.wordpress.com nu se incarca totalmente. Vati intilnit cu asa probleme?

 27. romanmihaes Says:

  Da si eu am avut azi probleme sa intru pe propriul site si pe wordpress.com la fel, se vede ca sunt probleme la sursa

 28. BufonPolitic Says:

  Exact Max, in fine daca vectoru spre UE e cel despre care toti vorbesc in gura mare nu trebuie sa apara nici un impediment… chiar si CSI

 29. Lup Bătrân Says:

  Că s-a întâlnit Mihai Ghimpu cu Medvedev, că s-au pupat sau numai şi-au strâns mâinile, că au discutat între patru ochi problema Transnistriei nu e mare lucru. Sunt chestii de protocol. La aceste reuniuni a şefilor de state din CSI altceva nici nu se face, ca la lecţiile de „part-polit-rabota” din armata sovietică. Le ziceau prescurtat PPR, cu un echivalent popular, :”Prişli, popizdeli, razoşlisi”. Acesta e CSI, un fel de „PPR”. Greşeala, sau tâmpenia lui Ghimpu e declaraţia că rezolvarea problemei Transnistriei depinde şi de … Smirnov. Până mai ieri credeam că Mişa e un fel de semiidiot. -acum văd că m-am înşelat. Nu e semiidiot, este un idiot complet. Smirnov, cadru FSB, pe care ruşii, dacă ar vrea l-ar ridica în jumătate de oră şi ar umple Siberia cu el, să aibă o poziţie proprie, alta decât cea a Rusiei?… Mişa, opomnisi dorogoi! Nu degeaba, după simpatica întrevedere, şi ieşire la public a celor doi, dintre care unul arăta a adevărat şef de stat, iar celălalt a văcar-văcar, Medvedev a spus despre „colegul” său: „Ciudik!” Iată că în locul unui bolohan puţind mereu a tescovină avem un ciudik. Halal de „aşă ţarâ”!

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: