Lupta pentru o Moldova Europeana continua. 7.10.89-7.10.2009

Astazi 7 octombrie cind se implinesc sase luni de la protestele din 7 aprilie care ne-au redat democratia si demnitatea ne exprimam recunostinta pentru cei care au suferit si murit pentru libertate. Tineretul Moldovei este magnific si curajos. Ne exprimam speranta intr-un viitor lipsit de teroare si dictatura, un viitor prosper in care Moldova va urma calea de integrare europeana. Din pacate nu sunt elucidate torturile impotriva manifestantilor, iar la o parte le-au fost fabricare dosare penale transmise in instante.
Douazeci de ani in urma fiind student, la 7 octombrie 1989 am organizat o pichetare in Piata Marii Adunari Nationale impotriva ocupatiei sovietice a Basarabiei si impotriva Constitutiei totalitare a RSS Moldovenesti. Atunci toti cei sapte pichetanti am fost retinuti de politie si eliberati peste citeva ore dupa ce multimea a blocat circulatia pe Bulevardul Stefan cel Mare si Sfint. Istoria se repeta, Basarabia inca nu este vindecata de neocomunism . Lupta pentru o Moldova Europeana continua.

Anunțuri

7 răspunsuri to “Lupta pentru o Moldova Europeana continua. 7.10.89-7.10.2009”

 1. fedea Says:

  Misanea, dar care articol din constitutia RSSM era totalitar? adica nu-ti placea? daca excludem art.6

 2. adelle Says:

  Chiar ca-i „Fehgea”! O Constitutie totalitara a una care permite sau chiar favorizeaza totalitarismul. Constitutia URSS si a RSSM era, deci, una totalitara. Nu e vorba de articole aparte, ci de intregul, de spiritul legii. Daca, de exemplu, in legea suprema nu este garantata proprietatea privata, degeaba va laudati ca sunteti democrati si ca respectati muncitorii, pentru ca nu sunteti garantul ROADELOR muncii lor, adica, in principiu, il puneti in situatia de a se teme mereu ca ar putea fi DEPOSEDAT de proprietatea adunata prin munca. Halala de asa „stat al muncitorilor si taranilor”! In plus, ideologizarea (comunizarea) societatii insemna lipsa de libertate individuala. Nu mai spun de legile restrictive, contra diverselor culte, contra xomosexualilor, interdictiile de a critica guvernarea, puterea partidul… Pe scurt, constitutiile sovietice erau infectate de totalitarism.

  Din pacate, legile din RM pastreaza unele ramasite din totalitarismul svietic, daca nu prin stipulari directe, atunci prin scapari si incoerenta, care permit interpretarea abuziva a legilor sau chiar nerespectarea lor. Noul legislativ trebuie sa faca un referendum in sensul corectarii acestei situatii. Eunu mai vreau sa vad venind la putere vreun alt partid al prostilor (ca PCRM sau ca PDAM, daca mai tineti minte, partidul celor care cautau „globul Moldovei” si se mirau ca nicio librarie din RM nu vinde asa ceva!)… Chiar nu mai vreau glume din astea proaste. Am pierdut OPT (de fapt, 18!) ani din viata din cauza unora ca Voronin, Tkaciuk, Stepaniuk, Ostapciuk, Popusoi, Motpani, Andronici, Braghisi, Musuci si alti agramati si aiuriti. Cred ca e de ajuns.

 3. Sergiu Scutaru Says:

  lui Feghea:”Să-i zici lui contiu mişanea, dar nu lui Roman.”

 4. romanmihaes Says:

  sergiu salut. ma bucur sa te citesc. scrie pe rmihaes@yahoo.com sa mai discutam in privat

 5. fedea Says:

  P-u adelle,
  Dar din care partid a facut si la moment face parte Nagacevschii care a daca va aduceti aminte a venit notiunea de „Mapamondul Moldovei”
  Sau Motpan este prost iar Nagacevschii „ingenios”. Pentru cei care au uitat de perla luptatorului pentru adevar si dreptate le sugeram sa verifice luarile de cuvint ale lui Nagacevschii la mitingurile de protest.
  Sa vii standardele zilei de azi la realitatile de 50-70 de ani in urma este o prostie totala. Sau in Europa si America nu erau sanctionati homosecsualii la perioada respectiva. Sau in SUA pina in anii 70 nu erau afroamericanii maginalizati? sau ati utat ori chiar nu stiti ca intrau pe usi diferite si stateau in locuri speciale in transoptul public?
  comunizarea societatii nu au inventato comunistii dar chiar stabuneii vostri care aveau notiunea de „obstea satului” si „claca”(munca pe gratis sau expoatarea inclusiv a copiilor)
  .
  Daca Romka (Misanea) se considera jurist apoi era cazul sa fie corect in expunerea realitatii din 1989.
  la acel moment nu exista Piata Marii Adunari Nationale si Bulevardul Stefan cel Mare si Sfint. credibilitatea este in detalii. daca in aceste detalii marunte mintiti apoi cum puteti fi credibili la evenimentele de amploare?

 6. Sergiu Scutaru Says:

  Noroc! Roman , vezi ce e cu poşta , nu se trimite pe această adresă.

 7. romanmihaes Says:

  vezi de pe ce adresa trimiti, de obicei yahoo nu accepta mesaje de pe postele ruseti gen mail.ru. incearca sa trimiti de pe un cont din yahoo sau gmail

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: