Mihai Ghimpu:Lupta continua intre frontisti si comunisti. Urmasii Frontului Popular din Moldova versus Partidul Comunistilor

Raspunzind ziaristilor despre cererea comunistilor catre AIE de a-l demite in schimbul votarii candidaturii lui Marian Lupu la postul de Presedinte a tarii, domnul Mihai Ghimpu a declarat: „Comunistilor nu le-am placut toata viata. Lupta continua intre frontisti si comunisti”. Aici as vrea sa-i dau dreptate d-lui Mihai Ghimpu , de fapt lupta politica in RM incepind din 1989 se da intre doua mari forte: Frontul Popular care s-a divizat si se regaseste astazi in partidele si liderii proeuropeni si proromani si Partidul Comunistilor care s-a reorganizat si reprezinta astazi fortele proruse si procsi. Lupta geopolitica va continua in Moldova pina cind nu va cistiga definitiv una din optiuni proue sau proest. Incepind din data de 18 martie 2009 cind Voronin a semnat cu Smirnov si Medvedev declaratia comuna, putem sa declaram ca PCRM a revenit definitiv la ideologia clasica proruseasca, antiromaneasca si la retorica antiamericana si chiar antieuropeana. Apropo, stimate d-le Mihai Ghimpu in calitatea d-a si de Presedinte interimar al RM aveti tot dreptul sa retrageti semnatura si sa denuntati Decalaratia din 18 martie dar si alte documente care nu corespund interesului national semnate de Voronin sau alti presedinti anteriori. Datorita ratarii PPCD-lui care fiind urmasul juridic al FPM a format o alianta nefireasca cu comunistii , alegatorii au decis ca PL sa i-a locul acestuia. In acest sens PL-lui si lui Mihai Ghimpu personal ii revine raspunderea nu numai pentru destinul PL-lui dar si a tuturor fortelor politice si miscarilor care se situeaza pe aceleasi pozitii ideologice si politice. Lupta nu se termina cu electorala din 29 iulie, urmeaza si alte alegeri. Este cert faptul ca in jurul PL-lui ar trebui sa aiba loc discutii despre conjugarea sau chiar unificarea fortelor proromanesti si proeuropene din RM. In acest sens este stranie politica de necomunicare a liderilor PL cu astfel de partide extraparlamentare ca PNL, MAE si PNR care au contribuit si ele la victoria AIE in alegeri. Nu este obligatorie oferirea de posturi in cadrul guvernarii de catre PL reprezentantilor acestor formatiuni ci crearea unui cadru minimal de dialog care astazi lipseste. Le-as dori liderilor PL si in special lui Ion Hadirca primul Presedinte al Frontului Popular din Moldova si Mihai Ghimpu sa nu uite ca atunci cind PPCD era lider de segment proromanesc pina in 2005 ii trata cu dispret si izolare si sa nu repete acelasi comportament fata de cei care astazi sunt in opozitia extraparlamentara. Lupta intre urmasii Frontului Popular si comunisti continua si va cistiga cel mai inteligent. Cei 8 ani petrecuti sub dictatura lui Voronin ar trebui sa fie o lectie, daca nu atunci exista riscul restauratiei comuniste.

Reclame

10 răspunsuri to “Mihai Ghimpu:Lupta continua intre frontisti si comunisti. Urmasii Frontului Popular din Moldova versus Partidul Comunistilor”

 1. Alex Says:

  ptu: Roman Mihăieş

  Doresc sa inteleg mai bine pe cine sau care partide le considerati „in opozitia extraparlamentara” in propozitia:

  „Le-as dori liderilor PL si in special lui Ion Hadirca primul Presedinte al Frontului Popular din Moldova si Mihai Ghimpu sa nu uite ca atunci cind PPCD era lider de segment proromanesc pina in 2005 ii trata cu dispret si izolare si sa nu repete acelasi comportament fata de cei care astazi sunt in opozitia extraparlamentara.” ?

 2. romanmihaes Says:

  orice partid care nu se afla la guvernare se poate declara sau in opozitie sau sa sustina guvernarea. deocamdata mae si pnl au declarat ca sustin guvenarea aie si asta da dovada de faptul ca aceste partide pun interesul national mai presus de interesele de partid. cu atit mai mult cele 2 partide trebuie invitate la consultatii de liderii aie.

 3. Alex Says:

  ptu :romanmihaes

  Sigur, AIE trebuie sustinuta neconditionat, deocamdata, pina la instaurarea durabila la putere si dispersarea rezistentei dure a comunistilor.
  Cum credeti, AIE a apreciat sustinerea in alegerile parlamentare de catre partidele nominalizate de dvs ? A ajuns la „urechile” lor declaratia acestor partide de sustinere a guvernarii? Sunt cumva consultate aceste partide, asa, macar de „ochii” lumii ?

 4. Igor Says:

  Un articol foarte bun, felicitari, Roman !!!

  Problema este intradevar in faptul ca PL repeta intr-un anumit sens, din pacate, traseul si comportamentul PPCD. O alta asemanare a PL cu PPCD-ul este lipsa de cadre … uitati-va pe cine a inaintat PL in guvern…

  ar nici MAE sau PNL nu sta mai bine la acest capitol… Mai ales dupa „remanierele” din ultimul timp din MAE… Deci problema liderilor PL e si cea a liderilor MAE…

 5. HARGAN Says:

  Sunt deacord cu tine Igor ca PL-ul nu are cadre
  In schimb acest partid are cel mai previzibil viitor
  La urmatoarele alegeri (daca nu vor face gafe desigur) cred ca din toate partidele are sanse sa ia primul loc,si asta deoarece tineretul este a PL-ului,cred ca anume acest tineret va si dizolva criza de cadre in partid.Fiind elev observ cu ochiul liber ca majoritatea semenilor mei sustin PL-ul,tineri ce inca nu au atins majoratul,sunt multi,foarte multi.
  Si toate astea cred ca se datoreaza domnului Chirtoaca care noua ne este mult mai aproape dupa conceptii si idei decat Domnul Filat/Urechean sau Lupu .

 6. Djugashvili Says:

  Hargan, daca esti elev atunci sa stii ca am incredere in viitorul Moldovei.

 7. Pavalache Says:

  Pentru a evita un eventual conflict dintre componentele Aliantei, dar si pentru a consolida fortele democratice din tara se cere unificarea tuturor formatiunilor cu platforma liberal democrata. Un partid si nu trei sau chiar patru. Ar fi in folosul democratiei, ar fi si in folosul societatii, alegatorilor. Cred ca a venit acest moment.

 8. HARGAN Says:

  asa e basarabeanul nostru
  cum ceva hai sa ne unim
  nu cred ca este o idee tocmai potrivita situatiei noastre politice, deoarece chiar de au aceiasi platforma ,partidele liberale nu sunt la fel.
  Personal mie imi place sal vad pe Urechean,Filat si CHirtoaca dar nu cred ca miar placea sa fie intr-un partid.aceasta problema cred ca poate fi rezolvata prin permiterea formarii blocurilor politice.PL-ul isi are simpatizantii in randurile tinerilor(pana la 29ani),PLDM-ul… in randurile oamenilor de afacere si a celor mai in varsta(de pana la 45ani);AMN-ul la randul sau isi are simpatizantii in randurile vechilor democrati,in randurile batranilor si oamenilor instariti de la sate.NU cred cai putem fierbe pe toti intr-acelasi „ceaun” 🙂
  P.S.-djugashvili…cu ce intentie ai spus asta ? (da sunt elev cl a 10 de liceu)

 9. Alex Says:

  to: HARGAN

  De acord cu tine.
  Djugasvili ti-a spus „Bravo!”
  Si eu il sustin.
  Si daca stii, un mare neajuns a cetatenilor orientati spre doctrinele democratice este urmatorul : „Unde-i puterea, intr”acolo fug toti”
  Dar cel mai mare viciu incurabil al sistemului democratic de guvernare este: nu are criterii de selectiune ale valorilor de conducere.
  Cantitatea substituie calitatea. Criteriul de selectiune ale valorilor se transforma in aritmetizarea cantitativa.

 10. Pavalache Says:

  Absolut de acor cu tine Hangan. Cu o singura conditie. Spuneam ca societatea noastra maldaveneasca este speciala. Ea nu intelege de ce ranza lui Ion e mai mare decat a lui Costache. Ea nu intelege de ce tie iti place Dorin, iar mie imi place Vlad. Doar cand nivelul culturii politice a electoratului maldavenesc va permite sa inteleaga aceste lucruri va fi posibila si exercitarea variantei tale. Acum insa e pojar. Arde ambitia lui Voronin dar si a democratilor. Hai sa facem aceasta exceptie si sa ne fortificam puterile prin unire. nu importa daca la nivel de partide sau la cel al aliantel preelectorale. dar este necesara unire, pentru a culege nu 51, ci macar 70 procente din voturi. de acord?

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: