Comunitatea Statelor Independente de democratie si prosperitate

romann.csi.mae Comunitatea Statelor independente(CSI), a fost creata in decembrie 1991, pe ruinile defunctului imperiu sovietic. Din CSI fac parte Armenia, Azerbaidjan, Bielorusia, Republica Moldova, Kazahstan, Kirghizstan, Federaţia Rusă, Tadjikistan şi Uzbekistan, deci 9 state. Turkmenistanul este primul stat ex-sovietic care a părăsit CSI, la 26 august 2005, cu ocazia reuniunii şefilor de stat de la Kazan. Ucraina, stat fondator, nu este oficial membru al CSI, întrucit nu a ratificat niciodată Statutul organizaţiei, dar este participant la o serie de acorduri cu caracter economic din cadrul acestei organizaţiei.
Documentele de constituire ale CSI au fost semnate de preşedintele Mircea Snegur la 21 decembrie 1991, la Alma Ata, fără consultarea prealabilă a Legislativului. Republica Moldova a aderat la CSI la 8 aprilie 1994, cind Parlamentul a ratificat Acordul de constituire a CSI. Statutul acestei organizaţii controlate de Federaţia Rusă a fost ratificat de Republica Moldova la 27 iunie 1994. Hotărirea Parlamentului de la Chişinău de ratificare a Statutului CSI a formulat o rezervă care angajează Republica Moldova doar pe dimensiunea economică a CSI, nu pe cea militară sau de securitate. Majoritatea partidelor politice care au acces în Parlamentul de la Chişinău după scrutinul anticipat din 29 iulie 2009 pledează pentru menţinerea Republicii Moldova în CSI.
În urma evenimentelor din august 2008, cind trupele ruseşti au intervenit din nou în Georgia, pentru susţinerea regimurilor separatiste sud-osete şi abhaze, parlamentul georgian a votat in unanimitate retragerea Georgiei din CSI, pe data de 14 august 2008.

Ce cauta R.Moldova in CSI? R.Moldova ar fi trebuit sa solicite adoptarea unui acord sau conventii privind combaterea separatismului teritorial in cadrul CSI, inca de la crearea acesteia. Experienta trista a Georgiei care fiind membra a CSI s-a trezit agresata militar si cu recunoasterea de catre Rusia a independentei Osetiei si Abhaziei trebuie sa fie o lectie. Cine garanteaza ca daca mai stam in CSI aceasta organizatie nu devine un asasin al R.Moldova si un sustinator al separatismului?
Ce rost mai are CSI daca o tara membra, finanteaza din bugetul de stat regiunile separatiste, inclusiv Transnistria?
Este un viol a integritatii teritoriale a R.M. asumat de Chisinau? Este tradare de stat, sau coruptie politica?
Astazi am participat la o conferinta de presa organizata de MAE, in calitate de sef al Departamentului relatii externe si integrare europeana, unde am constatat că aflarea R. Moldova în componenţa Comunităţii Statelor Independente (CSI) frinează procesele integraţioniste europene.
În aceste condiţii, ne pronunţăm pentru abandonarea CSI şi concentrarea exclusivă pe efortul de integrare a Republicii Moldova în UE. CSI şi UE reprezintă două procese integraţioniste distincte, chiar contradictorii, şi, în consecinţă, Republica Moldova va fi nevoită să opteze, în cele din urmă în favoarea uneia din ele.
Tinind cont de faptul că noua guvernare – Alianţa pentru Integrarea Europeană (AIE) şi-a formulat drept scop integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană considerăm că a venit timpul să fie pusă problema ieşirii ţării noastre din CSI. Cel mai potrivit prilej pentru aceasta va fi tocmai Sammit-ul CSI ce se va desfăşura la Chişinău în perioada 8-9 octombrie 2009. Odată cu transmiterea preşedinţiei CSI, exercitate în prezent de Republica Moldova, către Federaţia Rusă, considerăm necesară depunerea cererii de ieşire a Republicii Moldova din numita organizaţie internaţională.

Reclame

15 răspunsuri to “Comunitatea Statelor Independente de democratie si prosperitate”

 1. laur Says:

  Nu trebuie sa mai ramanem in ACEASTA ORGANIZATIE NUMITA CSI.

 2. dumitru Says:

  nu sunt adeptul si simpatizantul acestei comunitati, dar stiu un lucru ca din punct de vedere al pietii de desfacere de care defapt inca mai depindem, este pina ce un necesar, nu in mare masura dar la sigur vom fi legati de CSI inca multi ani inainte.

 3. vasile Says:

  Sint absolut deacord cu opinia mentionata. Mai mult ca atit. Istoria pe parcursul ultimilor 70 de ani ne-a demonstrat in permanenta,chiar zilnic daca vreti,ca sintem un popor dominat(la el acasa) . Un popor care din diferite pricini nu si-a pretuit demnitatea nationala,fiindca aceasta demnitate intentionat zi cu zi era si cu parere de rau si azi este calcata in picioare de o minoritate rusa.Nu trebue sa va dovedesc ca-i asa.Cati rusi vorbesc limba romana? Cati rusi vor sa discute cu d-v in romana? Pe cand noi ne simteam obligati sa vorbim rusa,ca nu cumva sa-i ofensam pe domniile lor. Si acum cand vezi scrise pe o sumedenie de garduri: „Chisinev russkii gorod”,Belity russkii gorod”, s.a.m.d.,ar insemna oare asta marea stima a unei minoritati catre populatia bastinasa a unui stat. NU !!! ABSOLUT INVERS. E un pericol national.Dar asta-i doar o picatura din un ocean de noroi varsat zilnic peste acest popor supus sa stea cu capul aplecat. CSI din start a fost creat ca rusia sa poata controla(calari)toate statele post sovietice.Acum vedeti ce se intimpla cu acei care nu vreau sa stea cu capul aplecat: Li se anexeaza teritorii,vin asupra lor cu razboi s.a.m.d. Deci sint ferm convins ca unica garantie a securitatii r. MOLDOVA este NATO si unica cale spre un viitor prosper cu un trai decent si stabilitate este UNIUNEA EUROPEANA!!! NU „csi”NU „rusia”!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 4. Ed___ Says:

  dle Dumitru este O ILUZIE faptul ca aveti nevoie de CSI ! Este o minciuna.

  exporta dumneata cu TIR-ul in Armenia, Azerbaidjan, Bielorusia, Republica Moldova, Kazahstan, Kirghizstan, Federaţia Rusă, Tadjikistan şi Uzbekistan sa vedem ce mare branza de export faci.

 5. Mihai Românul Says:

  Pentru Dumitru

  Mitică, piaţa UE este mult mult mai valoroasă decât cea a CSI.

  Populaţia UE este dublă comparativ cu CSI, în plus puterea de cumpărare este de câteva zeci de ori mai mare.

  Economia CSI nu este nici la genunchiul broaştei comparativ cu cea UE.

  Vorbesc aici de cifre. Dacă aş vorbii şi despre tehnologii, inovaţii ş.a. ai începe să plângi de mila CSI-ului.

  Cu cât staţi mai mult în mocirla CSI-ului, cu atât mai rău pentru voi.

  Nu poţi sta sub acelaşi acoperiş atât cu amanta, cât şi cu nevasta.

  Trebuie să te hotărăşti ce vrei!

  Pune pe hârtie argumentele şi ai să-ţi doreşti ca noua putere de la Chişinău să ceară ieşirea din CSI la acest summit de la Chişinău.

  Fiecare zi contează!

 6. Elena Says:

  Ne ajunje atita CSI .Trebue cit mai urgent sa ne debarasam de Komunismul Moscovit, care ne duce inapoi. la dezastru.Atentie !!!!Scaparea de saracie este Aderarea la Uniunea Europeana.

 7. Alex_T Says:

  Oare libertatea constiintei inseamna ca orice pacat este permis? Anume in SUA a fost intemeiata in 1966 si activeaza legal BISERICA SATANEI

  Oare tara democratica poate fi condusa de membrii clubului satanist “CRANIU SI OASE”? Clinton, ambii Bush – tatal si fiu – au fost initiati in aceasta societate secreta cand studiau la Universitatea din Yale. Mai mult, cele mai importane pozitii in politica, industria si sfera bancara din America sunt ocupate de masoni. Toti parinti-fondatori ai SUA – Washington, Hamilton, Franklin, Morris – au fost masoni de graduri inalte.

  Doar ganditi: din toti presedinti americani NUMAI TREI NU AU FOST MASONI – Kennedy, Eisenhower, Nixon

 8. Alex_T Says:

  Oare tara democratica inseala propriul ei popor si lumea ntreaga? Un exemplu viu este tragedia poporului irakian ce se petrece chiar acum, azi, zi de zi.

  In 2003 reprezentantul SUA in ONU declara: “Avem dovezi clare ca Irak detine si produce arme de destrugere in masa”. A aratat chiar si fotografiile facute de sateliti. In 2003 Irakul a fost ocupat de americani. Dar nici in acel an, nici mai tarziu armele nu au fost gasite…

  Numai dupa plecarea lui Bush de la Casa Alba s-a limpezit ca SUA AU MINTIT OPINIA PUBLICA INTERNATIONALA, toate “dovezile” au fost fabricate de CIA ca sa creeze “acoperirea morala” pentru agresiune.
  Rezultate: SUA controleaza totalmente petrolul din Irak, dar in 6 ani AU MURIT 110 000 DE IRAKIENI. Care libertate? care democratie?? In urma cu 100 de ani americanii erau macar mai cinstiti. Pe atunci doctrina lor externa se numea “POLITICA DE MACIUCA MARE”

  Sa ne fereasca Dumnezeu de asa democratie…

 9. Alex Says:

  ptu: Dumitru

  Credeti ca apartenenta la CSI este determinanta succesului pietelor de desfacere ?

  Strategia afacerilor este prioritatea mediului de afaceri. Indiferent de faptul daca esti sau nu in CSI sau in UE….
  Agentii economici din Moldova si in prezent aleg pietile prioritare de desfacere ale marfurilor si serviciilor.
  Unde este mai avantajos, acolo vinzi marfurile.
  Cel putin in relatiile economice cu agenti economici din alte tari nu au fost date „tunuri” ca si stoparea importurilor de vin in Rusia, chind s-au pierdut sute de milioane….Inca si pentru distrugerea acestor vinuri au fost impusi sa plateasca bietii vinificatori moldoveni….

  Insa politica externa a tarii trebuie sa fie clara UE sau CSI…
  Eu pledez pentru UE fara echivoc…
  Nu avem de ce ne teme. Oricum achitam gaze la pret de piata, ori de chite ori vor rusii/care nu inseamna CSI, dar asa pare a fi/ ne dau din deget si suntem amenintati intr-un fel sau altul….
  Si nu avem de ce ne teme, trebuie sa incercam sa scapam de acest „frate mai mare” , care ne-a impus o viata sa-i lustruim papucii….. Sa nu uitam ca ei doresc ca si in continuare sa-i lustruiasca cineva papucii….Asta va doriti ? Eu nu, mi-ar placea sa-mi lustruiasca si mie cineva papucii, dar nu am incotro, mi-i lustruiesc personal.

 10. sergiu Says:

  Sa ne grabim incet. Trebuie votat presedintele!

 11. patriciu Says:

  Adresare
  Autor: patriciu, octombrie 04, 2009

  Maestre,oameni buni!

  Prin prezenta doresc sa va comunic ca la noi in bandustanul Pruto-Biceano_Nistrean sa instaurat o democratie total de exstraordinara.De pilda,daca te superi pe tarife majorate,strigi in fata primariei,iar cind primarul ese la discutii afara,îi anini cîteva între urechi de vede stele verzi.Tu îti scoti în asa mod stresul,iar el pleaca fericit ca a scapat atît de eftin dupa o runda de tratative cu tine.
  Oameni buni,America are de trecut înca multe etape pînă a ajunge la nivelul nostru de democratie,nu mai vorbim de Europa.În genere, eu propun ca asa numitele democratii occidentale sa fie clasificate ca democratii autentice doar atunci cînd primarii capitalelor lor îsi vor încasa cel putin saptamînal o portie standarta de pumni. În saptamînile impare de la mosnegi,iar în saptaminile pare de la babe.
  Propuneoarece primarii capitalelor statelor asazis democratice înca n-au adoptat un regulament special referitor la portiile minime de pumni ce trebuie de încasat saptamînal de la oamenii în etate, doar Republica Moldova sa aiba exlusivul drept de a stabili la ce etapa se afla democratia in orice stat a lumii.

  Patriciu Gheorghiu
  Chișinău,str.Milesteu

 12. patriciu Says:

  Pentru a ma pronunta in favoarea esirii sau raminerii in CSI trebue sa stiu ce este in inma si in mintea lui Filat.
  Daca el face un joc precum il facea voronin,dar invers.Prorusul comunist voronin se declara doritor de a intra cu tara sa in UE,in realitate insa nu facea nimic.Daca Filat se declara sustinator a raminerii in CSI,in realitate insa face totul ca sa ne integram in UE?,iar retorica proCSIsta a adoptat-o doar pentru a nu stirni ursul din birlog.Nu pot sa ma pronunt sigur pentru sau contra aflarii RM in CSI fara o discutie tet-atet cu Filat.Deocamdata urmarindu-i actiunile si faptele nu vad greseli mari sau reavointa.Personal asi dori ca azi sa esim din CSI,iar miine sa fim acceptati in UE.

 13. unu Says:

  Fuflo, totul e un mit.

 14. Adrian Says:

  Să vedem ce va spune Ghimpu. Sper că va avea curajul să-i trimită unde a dus surdul iapa. Dacă nu, va apuca drumul lui Roșca, istoria nu-i va ierta trădarea intereselor naționale la momentul potrivit. A venit clipa de a spun NU CSI! Curaj!

 15. Alexandru Says:

  pt Adrian
  Dl. Ghimpu a spus ce avut de spus la adunarea tovaraseasca CSI…in orice caz numai nu de esirea din CSI sau de transnistrie (ducase dracului) au vorbit ei acolo….e cald fotoliu de presedinte….

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: