Tarifele marite au generat explozie sociala in Chisinau. Solutia este informare, comunicare si solidaritate sociala.

Explozie sociala la Chisinau. In jur de doua mii de pensionari au cerut ieri anularea hotărîrii Consiliului Municipal Chişinău privind majorarea de la 1 octombrie a tarifelor la apă şi canalizare şi a taxei la călătoria în transportul public. Din pacate protestele au fost insotite de violenta la adresa Primarului General Dorin Chirtoaca. Acest fapt este inadmisibil si protestele trebuie sa fie pasnice.
Consilierii la 15 septembrie au anulat facilităţile, insa au decis sa aloce persoanelor cu un venit lunar mai mic de 1450 de lei, cite 70 de lei drept compensatii. Un economist cunoscut mi-a zis ca este mai rentabil pentru Primarie sa calatoreasca circa 50 mii de pensionari care au venituri de pina la 1450 lei gratis, decit sa le oferi cite 70 lei lunar.
Consider ca atit Primaria cit si CMC nu au promovat o actiune informativa suficienta si nu s-au consultat cu societatea civila din domeniu. De asemenea au fost adoptate niste masuri de sporire a preturilor fara a se vota si un regulament privind compensarile pentru paturile defavorizate. Abia la sedinta din 30 septembrie la presiunile protestatarilor CMC va examina adoptarea unui regulament cu privire la compensari.
Se vorbeste mult si de SA Termocom care acum vine in CMC si cere un pret mai mare pentru agentul termic. In conditiile cind agentul termic este produs de CET-ri , de ce este nevoie de un intermediar care mareste pretul? Avem un guvern necomunist care trebuie sa repare unele greseli ale guvernarii anterioare. Ar fi o mare greseala sustinerea unor monopolisti ineficienti cu politici anticonsumator din partea noilor autoritati.
Sunt convins ca pensionarii care au venituri de pina la 1450 lei si invalizii trebuie sa dispuna de dreptul la călătoria gratuită in continuare. Bineinteles ca întreprinderile prestatoare de servicii nu trebuie impuse să falimenteze, tarifele trebuie ajustate , insa trebuie respectate si drepturile consumatorilor, in special al pensionarilor si invalizilor.
Unul din principiile de baza ale unei comunitati civilizate este solidaritatea sociala si solidaritatea intre generatii.

http://www.jurnaltv.md/#17172&20090929&17175&&3606&3604
La acest link puteti viziona emisiunea Chestiunea Zilei in care a fost abordat subiectul protestelor si tarifelor.

Reclame

5 răspunsuri to “Tarifele marite au generat explozie sociala in Chisinau. Solutia este informare, comunicare si solidaritate sociala.”

 1. Hadibadi Says:

  Păcat că Chirtoacă e la fel de tot ca şi unchiu+său…

 2. Stefan Says:

  – In Bucuresti toti pensionarii beneficiaza de gratuitate pe RATB pa baza ultimului talon de pensie si a actului de identitate. Dar a fost o perioada in care doar pana la un anumit prag al pensiei era gatuit transportul (asa ar trebui sa fie in Chisinau)

  – Este o chestie psihologica pentru pensionari sa calatoreasca gratuit.

 3. a Says:

  sunt de acord ca trebuia sa se explice mai bine dece si cum se maresc preturile dar discutia este totusi de cateva luni bune, inclusiv in perioada dintre alegeri s-a vorbit de mariri. Probabil „entuziasmul” cu care s-au votat maririle a fost determinat de faptul ca in sfarsit s-a format o noua majoritate in cmc.
  Emisiunea de ieri mi-a lasat impresia ca nici d-voastra nu erati prea informat, mai ales in chestia cu termocomul ati avut o reactie de parca primaria l-ar tine in brate, mi se pare fals.
  Si nu inteleg de ce pt d-voastra pensionarii ar trebui sa aiba gratuitate mai degraba decat salariatii care primesc mai putin de 1450. Mi se pare ca tocmai pt pensionari este mai atractiva oferta cu 70 de lei comp. Plngeati ieri de mila celor cu 500-600 lei pensie, sunt cu totul de acord, dar cand ti se dau 70 de lei de care nu te intreaba nimeni ce si cum faci, mi se pare ca-i mai bine pt tine. Chiar daca luam in calcul numai transportul, ii poti folosi si pentru transportul cu firmele particulare.
  Mai interesanta mi s-a parut propunerea d-voastra de a se renunta la orice fel de masura birocratica in acordarea compensatiilor, desi nu mi se pare atat de complicata procedura. Dar as fi curioasa sa aflu de la primar sau consilieri de ce nu se face automat. Ma gandesc c-ar putea fi si pentru ca sa se stie ca primaria e cea care da banii.
  In rest, de pensionari nu poate decat sa-ti fie mila, mai ales de cei cu mintile spalate de comunism si care vor sa traiasca tot in comunism. Si tare multi mai sunt

 4. Stefan Says:

  In Chisinau lipseste mesajul public despre cum se vor rezolva problemele economice, care sunt perspectivele de marire a pensiei, salariilor etc. Trebuie sa se puna accent pe investitiile straine, explicat cum acestea aduc bani la bugete etc.

  Trebuie anuntate parcuri industriale : locatiile, proiectele si invitate diverse organizatii de investitori, camere de comert, patronatele (de ce nu invitatie express pentru cei din RO) la CONFERINTE IN CHISINAU PENTRU A PREZENTA OPORTUNITATI DE AFACERI.

  Asta trebuie : parcuri industriale si organizarea de conferinte speciale pentru patronate, investitori.

  Eu in mesajele de la Chisinau aud doar : reforme, reforme, reforme. Asa o sa sperie lumea. Trebuie prezentata calea de dezvoltare.

 5. Stefan Says:

  PS : Daca pensionarii vor sa traiasca mai bine de maine, de ce nu voteaza reunificarea cu Romania si de maine sunt in UE (nivelul pensiilor din RO)?

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: