Parlamentul are obligatia sa dezrobeasca cetatenii Moldovei

De la constituire Parlamentul s-a ocupat mai mult cu chestiuni organizatorice.  Fiind alese organele de conducere, legislativul ar trebui sa adote in regim de urgenta citeva legi care sa elimine niste abuzuri instituite de guvernarea anterioara.
Dupa doua perioade de alegeri parlamentare RM are nevoie de conciliere nationala . In acest sens prima lege care ar trebui votata in Parlament ar trebui sa fie  cu privire la eliminarea  restricţiilor la adresa persoanelor, care deţin dubla si multiplă cetăţenie . Prin aceste interdictii a fost instituita o forma de robie moderna. In sprijinul acestei legi avem mai multe documente internationale. 
Rezolutia Consiliului Europei 1666 (2009) recomanda suspendarea restricţiilor la adresa persoanelor, care deţin multiplă cetăţenie, până la pronunţarea hotăririi Marei Camere a Curţii Europene a Drepturilor Omului în cazul Tănase şi Chirtoacă împotriva Republicii Moldova. De asemenea raportul OSCE privind alegerile din 5 aprilie spune ca „limitarea drepturilor electorale ale persoanelor cu multipla cetatenie a creat obstacole pentru partidele politice si candidati”.
La 18 noiembrie 2008, Curtea Europeana a Drepturilor Omului (Curtea) a pronuntat hotararea Tanase si Chirtoaca c. Moldovei (cererea nr. 7/08). In fata Curtii, reclamantii s-au plans, in temeiul art. 3 al Protocolului nr. 1 la CEDO, ca dreptul lor de a candida la alegeri a fost incalcat. Potrivit lor, nu a existat un interes public de a limita accesul la Parlament a unui numar foarte mare de cetateni moldoveni ce detin cetatenia altor state si, in acelasi timp, in limitarea drepturilor alegatorilor de a-si exprima liber opinia in procesul de alegere a corpului legislativ.
Curtea a constatat, in unanimitate, violarea art. 3 al Protocolului nr. 1 la CEDO. Prin urmare, Curtea a concluzionat ca metodele folosite de Guvernul Moldovei in vederea asigurarii loialitatii deputatilor sai fata de stat au fost diproportionate si a constatat violarea art. 3 al Protocolului nr. 1 la CEDO.

 Daca am decis ca putem avea cetatenie multipla, atunci trebuie sa respectam drepturile a peste un milion(sunt diferite estimari) de cetateni a Moldovei care detin si cetatenia altor state de exemplu a Ucrainei, Romaniei, Rusiei, Israelului, Bulgariei etc. Se pot institui restrictii doar pentru angajatii serviciilor secrete, in speta SIS si a pricipalelor trei demnitati  in stat Presedintele tarii, Primul-ministru si Presedintele Parlamentului. Atit, in rest este o prostie sa obligi deputatii in parlament, presedintele raionului sau judecatorul sa detina doar cetatenia RM.
Interdictia de a ocupa anumite functii pentru cei cu dubla si multipla cetatenie, practic exclude sansa reglementarii conflictului transnistrean. Propaganda separatista declara, ca la Chisinau nu o sa poata lucra reprezentantii transnistriei in structurile de stat, de exemplu deputati sau ministri si ca nu mai are sens sa ne reunim.
A doua lege trebuie sa prevada eliminarea vizelor pentru cetatenii romani. Marea mizerie a comunistilor sa puna Romania in lumina negativa trebuie eliminata. Este o conditie obligatorie si pentru simplul motiv ca UE sa poata liberaliza regimul de vize pentru moldoveni iar pe viitor chiar sa fie posibil sa mergem cu pasaport moldovenesc fara viza in UE.
De asemenea e necesara o amnistiere a persoanelor care au participat la evenimentele din 7 aprilie. In legislatura trecuta PLDM a depus un proiect de lege privind amnistia care nu a fost acceptat de comunisti.Parlamentul European recomanda ca evenimentelor din 7 aprilie sa le fie data doar o apreciere politica. In acest sens se poate constitui o Comisie parlamentara, care sa contina si experti din strainatate.

Acestea ar fi in opinia mea primele trei legi care ar trebui sa le adopte parlamentul pentru a linisti spiritele in societate drept conditie minimala pentru conciliere nationala.

Anunțuri

2 răspunsuri to “Parlamentul are obligatia sa dezrobeasca cetatenii Moldovei”

 1. Cristea Andrei Says:

  ajutatima mi-au pus interdictie romania mai am de stat pe teritoriul romaniei pina pe 23 martie 2010

 2. Cristea Andrei Says:

  cine e moldova pentru romania <<un te4ritoriu perdut sau o comunitate
  de ce se spune sa ajutam moldova dar de aici le pun interdictie
  ce sa ami credem desprevoi
  cu asta dati voi dovada vrem UNIRE nu se poate face asa voi nu vo doriti suficient de tare imi pare rau intr-o tara care e ca tara mea ce sa mai spun astept comentari la acest mesaj adresa de e-mail adrian07cristea@yahoo.com ajutati-ma

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: