Deja-vu la hotarele UE, esecul R.Moldova. De ce a fost posibil?

 Cind am auzit ca Voronin si-a prezentat demisia, mi-au reaparut imagini din 1991. Mi-am adus aminte de momentul in care Gorbaciov si-a dat demisia din functia de Presedinte a URSS iar Partidul Comunist al Moldovei a fost intezis prin lege. Credeam atunci ca comunismul a ramas in istorie, ca ne-am dobindit independenta si ne asteapta un viitor luminos. Dar destinul nemilos ne-a pedepsit a cita oara in istorie. Incerc sa-mi explic linistit fara emotii ce s-a intimplat cu noi in acesti opt ani si de ce a fost posibil asa ceva.
De ce a fost posibil acest Déjà –vu la hotarele UE, cind o parte a Moldovei e controlata de un regim dictatorial separatist iar in Chisinau am avut un regim autoritarist comunist.  Pe noi cetatenii acestei tari cineva ne-a condamnat la  puscarie cu regim liber de deplasare, colonie de tip deschis.

Unii declara ca o parte a populatiei RM sufera de sindromul Stockholm. Acest mecanism de aparare a primit denumirea de “identificare cu agresorul”. In literatura psihanalitica numele de “sindromul Stockholm” provine dintr-o intamplare petrecuta in capitala suedeza Stockholm. In vara anului 1973, doi indivizi au organizat un atac la banca Sveriges Kreditbanken,  patru functionari ai bancii, printre care si casiera,  au fost luati ostatici si au trait timp de 6 zile o situatie de cosmar, sub amenintarea armelor. Cind in cele din urma, fortele de ordine au reusit sa patrunda in banca, spre marea lor surpriza, victimele li s-au impotrivit, luind partea agresorilor. Mai mult decat atit, dupa o perioada de timp, casiera s-a casatorit cu unul dintre jefuitori, aflat in acel moment la inchisoare. Trecand prin momente de maxima tensiune, din incapacitatea psihica de a face fata traumei, victimele preluasera perspectivea abuzatorilor, s-au identificat cu acestia, ajungind chiar sa le ia apararea. La baza mecanismului sta intotdeauna incapacitatea de a face fata traumei, de a supravietui violentei si fricii provocate de aceasta.
Se poate afirma ca si in tara noastra o mare parte a populatiei se identifica cu agresorul si cauta sa fie protejata de acesta. Astfel in RM victimele si calaii convietuiesc pasnic, hotii si victimele lor stau de multe ori impreuna la un suc si discuta diverse teme.
In 2001 am fost socat ca si intreaga societate de venirea comunistilor la guvernare. La un moment dat chiar ma gindeam sa emigrez, gasisem  si un loc de munca la Roma. Dar am ramas si eu si ca si multi altii, prins de nevoi si am fost martorii guvernarii lui Voronin.
Primul termen la guvernare 2001-2005 a decurs sub  influenta  declaratiei lui Voronin ca “Moldova este Cuba Europei”. Au ramas in memorie mitingurile anticomuniste, memorandumul Kozak si alegerile din 6 martie. 
Unica realizare a lui Voronin asa cum a recunoscut si un fost consilier de al sau a fost lichidarea limii criminale in forma sa organizata , explicatia fiind ca nu suporta concurenta si ca politia a luat locul lor.
Tot in acea perioada un politician a incercat sa ma ucida mediatic, tiparind acelasi text calomnios in mai multe ziare pentru faptul ca am indraznit sa-mi expun unele opinii privind reglementarea conflictului transnistrean. M-a mirat atunci cit de cruzi sunt unii oameni care retipareau acel text, imi zimbeau in fata si se bucurau de suferinta mea .
Al doilea termen dupa 6 martie 2005 a inceput mai bine, a fost semnat Planul de actiuni Moldova-UE, parea ca si comunistii  au inteles ca trebuie petrecuta democratizarea si modernizarea RM. Basescu si Saakasvili se implica si sacrifica pionii in sprijinul lui Voronin. Am vazut cu totii cum Voronin ne-a promis  schimbarea denumirii partidului si transformarea acestuia in unul modern. Nu a fost sa fie. Incepind cu 2007 guvernarea comunista declara razboi diplomatic si politic Romaniei  care a culminat apoi cu expulzarea Ambasadorului, introducerea vizelor etc. Aproape in fiecare zi declaratii antiromanesti si asta in conditiile cind aproape 80% de locuitori a RM sunt de origine romana, asumata sau nu. Asta cum ar fi sa-l instalezi pe Ilie Ilascu Presedintele Rusiei si el sa le spuna in fiecare zi la Tv publica ca rusii sunt ocupanti, imperialisti, etc. In instrumentariul armatei si serviciilor secrete acest procedeu se  defineste ca fiind teroare psihologica in masa, cind  cineva la tv iti murdareste mama, sora, verisoara si tu suferi dar nu poti sa faci aproape nimic. Spunea corect Igor Casu intr-un interviu pentru EVZ ca Rusia aplica o politica coloniala in RM. Coruperea elitelor si debilizarea informationala a maselor, asta e reteta ocupatiei.  Cineva mi-a zis ca a fost vara in vacanta la tara si in lipsa cablului a privit aproape o luna doar Mesagerul de la TV publica. Apoi si-a dat seama ca gindeste ca si bunica sa, ca Voronin e genial,   Moldova este teritoriul fericirii, criza nu exista, liberalii sunt criminali, Romania e ocupant etc. 
De ce mai functioneaza ocupatia in RM? Pentru ca suntem lasi? Pentru ca suntem vinduti de politicieni? Si una si alta dar si faptul ca suntem o bucatica naufragiata din natiunea romana . Iar bucatica ca sa se dezvolte separat de natia mama trebuie sa fie foarte puternica . De exemplu exista Austria si Germania, doua state germane . Insa Austria este o forta economica, cu traditii in cultura care poate supravietui si in care limba oficiala este germana si nu austriaca.
Cu ocazia guvernarii comuniste ne-am convins ca fortele politice proruse din Moldova nu pot reglementa conflictul transnistrean. A fost mai intii epizodul Lucinschi. Atunci ni s-a spus ca daca vine Lucinschi la putere rusii ne vor da Transnistria. Fals, nu s-a reglementat nimic. Apoi cind a cistigat Voronin se lauda si el ca rezolva conflictul in citeva luni. Astazi regimul transnistrean separatist este mai puternic decit oricind. Smirnov jubileaza la Tiraspol, este finantat direct din bugetul de stat a Rusiei. Tot el ne livreaza energie electrica de la Kuciurgan. Daca il suparam pe Smirnov ne inchide curentul. Nu cumva sa-l deranjam numindu-l separatist si criminal. Societatea asa si nu a mai primit explicatii de ce Moldova a renuntat sa importe energie electrica mai ieftina din Ucraina. La 18 martie 2009 Voronin semneaza impreuna cu Medvedev si Smirnov o Declaratie prin care accepta regimul separatist drept egal la negocieri si stationarea trupelor ruse pina la infinit. Voronin fara sa consulte Parlamentul, in dauna legii din 22 iulie 2005 cind a fost atins un compromis intre toate fractiunile privind reglementarea conflictului, a decis sa transforme R.Moldova in protectorat rusesc. De aici probabil i s-au inceput necazurile, pentru ca a incalcat regula principala  de paritate a marilor puteri in R.M.  Chisinaul nu-i Tiraspol. Atunci de Voronin au inceput sa se distanteze nomenclaturistii moldoveni care il suportau si se multumeau cu faptul ca acesta afisa o pozitie antiseparatista si antismirnov.
Pe de alta parte s-au distantat americanii si europenii care fiind principalii donatori si creditori a Moldovei s-au simtit tradati. Au urmat alegerile din 5 aprilie petrecute cu grave incalcari. Dupa 7 aprilie teroare in masa si aflarea in functia de Presedinte nelegitim. “Bespredel” in stil Lukasenko si Smirnov pe final de mandat.

Apoi a urmat faptul ca nu a gasit un deputat pentru doamna Zina, plecarea FMI-lui, desprinderea lui Lupu, pierderea alegerilor din 29 iulie, AIE si la revedere Voronin . M-am prins asupra gindului ca nu-l urasc pe Voronin,  insa mi-e frica de el si mai mult mi-e frica sa nu fie instalat la guvernare in Moldova unul ca dinsul in viitor.  Pericolul exista pentru ca noi suntem slabi, creduli si nu cunoastem intreg adevarul despre politicienii din Moldova.
Razboiul geopolitic intre marile puteri continua in Moldova si noi cetatenii acestei tari suntem ostaticii lui.
Am retinut in aceste zile declaratia Ministrului de Finante care a zis ca avem un deficit bugetar de 13,5%. Acesta este momentul adevarului si nu cifrele triumfaliste din raportul de activitate a Guvernului Greceanii.

Pe fondul saraciei majoritatii populatiei, bosii comunisti sunt cei mai bogati oameni din tara. De fapt aici se ascunde natura duplicitara a comunistilor care sub paravanul ideilor comuniste s-au imbogatit la guvernare.
Astfel guvernarea Voronin se poate caracteriza ca  oscilare intre Rusia si UE, cu instalarea unui regim autoritar politienesc, care a finalizat cu o incercare de transformare a RM intr-un protectorat rusesc, prin metoda transnistrizarii. Voronin a esuat. Important este sa invatam lectia si sa nu le permitem altora sa ne transforme in robi moderni.

Reclame

Un răspuns to “Deja-vu la hotarele UE, esecul R.Moldova. De ce a fost posibil?”

  1. sherpa Says:

    acei oameni care va zambeau in fata si se bucurau de suferinta dvs nu erau cruzi dar lasi. mai erau si slabi si frustrati. in fine tot buchetul. bolshevismul e handicapat si nu rezista la nicio concurenta de idei.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: