CC ne-a „condamnat” la europenizare! Vectorul guvernarii AIE poate fi numai unul de integrare europeana pe axa: Chisinau – Bucuresti(Iasi) – Bruxelles(Roma)

Dupa deliberare  Curtea Constituțională a decis sistarea controlului constitutuțional asupra deciziilor Parlamentului din 28 august, inclusiv alegerea speakerului Mihai Ghimpu. Decizie istorica, care inseamna oficializarea unei noi etape de democratizare  in dezvoltarea RM, dupa cea din 1989-1993. Se stie ca dupa 1994, cu o mica pauza RM a fost administrata de guverne de stinga, care au incercat sa o lichideze prin metoda Belarus-2 sau transnistrizare. Greul de abia acum  incepe. Lui Mihai Ghimpu care provine dintr-o familie cu merite si traditii in Miscarea de eliberare nationala ii revine sarcina sa tina cirma Parlamentului in directia UE.  AIE va trebui sa preia o mostenire deloc usoara  in plina criza economica si sa formeze guvernul. Aceasta misiune complicata ii va revine lui Vlad Filat in calitate de prim-ministru, dar si lui Alexandru Tanase, fosti colegi de-ai mei de la Facultatea de Drept din Iasi. Astfel pilonul viitorului Guvern il vor constitui absolventii Universitatii Al.Ioan Cuza din Iasi, acesta  fiind un gest simbolic cind cele doua Moldove se ajuta una pe alta in momentele grele ale istoriei. Lui Vlad Filat  care provine dintr-un sat frumos  Lapusna ii doresc sa atraga o atentie deosebita dezvoltarii satului moldovenesc care a ajuns in feudalism. Vectorul guvernului AIE poate fi numai unul de integrare europeana si doar pe axa Chisinau-Bucuresti(Iasi)-Bruxelles(Roma) ne vom salva cu totii de saracie si dictatura. Raportul de forte in Parlament este fragil si va fi nevoie de unitate si solidaritate a fortelor proeuropene in jurul AIE si a guvernarii sale. Nu este cazul sa mai continue luptele interpartinice pe segmentul anticomunist.  In acest sens trebuie sa fie invitati la guvernare nu numai membrii partidelor AIE , dar si a celor extraparlamentare si reprezentanti a societatii civile capabili sa participe la europenizarea RM. Se poate intimpla sa avem si alegeri parlamentare anticipate iar pina atunci AIE trebuie sa demonstreze rezultate pozitive.

PS

Sa nu ne fie rusine sa ne adresam dupa ajutor la rude, adica la tarile latine din UE. Se stie ca o tara trebuie sa beneficieze de un lobi puternic in cadrul UE pentru a se integra. In cazul Romaniei acestea au fost tarile latine Italia, Franta , Spania, Portugalia. Exista marturiile lui Adrian Nastase si Silvio Berlusconi in acest sens. De asemenea si RM trebuie sa caute sprijin la tarile latine dar si lobiul baltic care ne cunoaste bine problemele.

Reclame

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: