Fara violenta!Moldova in asteptarea deciziei Curtii Constitutionale

Ne indreptam ferm spre epoca post-Voronin caruia i-au mai ramas doar citeva zile sa ocupe functia de Presedinte al R.Moldova. Drumul de la autoritarism la democratie nu este usor si este marcat de lupte  in Parlament dar si in intreaga societate. Comunistii au fost socati de deciziile din 28 august ale AIE, in speta alegerea Presedintelui Parlamentului in lipsa lor, la care nu se asteptau. Au urmat declaratii critice si chiar razboinice. Unii ziaristi si politicieni au semnalat chiar faptul ca se pregatesc actiuni de forta.
O surpriza de proportii s-a produs  miercuri cind au inceput sa apara stiri pe diverse surse  media privind demisia lui Voronin din functia de Presedinte. Voronin a declarat la sedinta largita a activului PCRM ca “nu intentionez, in acest moment critic pentru Patrie si pentru partid, sa raman intr-o situatie destul de incerta si ambigua de presedinte in exercitiu”. Dinsul a mai declarat:” trec in Parlament in calitate de deputat, pentru a fi impreuna cu partidul, impreuna cu fractiunea.” Schimbare de retorica din una razboinica in una aproape pasnica.
 
Sa fie legata oare aceasta abdicare benevola de faptul ca AIE a decis sa nu declare functia de Presedinte vacanta, cu posibile consecinte legale? E de ajuns sa mentionam faptul ca  Voronin detine functia de Presedinte interimar, dupa depasirea termenului de 4 ani la 7 aprilie, fara o Decizie a Curtii Constitutionale care sa-i acorde aceasta calitate.  Nu exclud ca a fost  o lucratura impotriva lui Voronin a “falsilor amici” pentru a-l expune si a-si negocia in viitor, cu scuze si lacrimi, trecerea in alta echipa de guvernare.
Sau poate au inteles comunistii ca AIE este unita ,  nu au sanse sa produca racolari de deputati si se conformeaza astfel cu situatia de a fi in opozitie?
Faptul ca  fractiunea parlamentara a PCRM va fi condusa de Maria Postoico poate insemna zic unii, ca Vladimir Voronin ar putea ocupa functia de vice-presedinte al Parlamentului, care revine opozitiei.
Liderii AIE au declarat ca viitoarea sedinta a Parlamentului va avea loc doar dupa ce Curtea Constitutionala se va pronunta la 8 septembrie privind sesizarea PCRM-lui.  Atit liderii  PCRM cit si AIE au declarat ca se vor supune deciziei CC, fapt salutabil care inseamna dorinta politicienilor de a rezolva conflictele doar prin metode pasnice, legale. Unele voci au si inceput sa-i critice pe liderii AIE, declarind ca nu sunt decisi, nu dispun impartirea functiilor in Parlament si instalarea noului guvern etc. In aceasta situatie  consider ca liderii AIE au procedat corect  cind au declarat ca e bine sa asteptam mai intii Decizia CC, astfel ca toate decizile AIE sa fie legale.
Graba strica treaba. Iar o noua guvernare trebuie sa se bazeze doar pe respectarea legii pentru a fi una de success.

Reclame

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: