(R)Evolutie de catifea in Moldova. AIE cistiga prima lupta in Parlament

In rezultatul alegerii lui Mihai Ghimpu in postul de presedinte al Parlamentului a inceput transferul pasnic de putere de la PCRM catre opozitie. In prezent avem o dualitate a puterii de stat. AIE controleaza Parlamentul iar PCRM Presedintia si Guvernul. O eventuala Decizie a  Curtii Constitutionale la sesizarea PCRM, oricare ar fi ea nu poate schimba fondul problemei. AIE si componentele sale au ajuns la un accord de compromis in privinta guvernarii, au de impartit toata puterea in stat iar comunistii nu pot sa le ofere mai mult decit atit. Cu atit mai mult ca este nevoie de un nou acord cu FMI , UE si alte organizatii internationale care nu pot fi realizare impreuna cu PCRM in formula actuala. Tara are nevoie de o alternanta pasnica la putere care este un prim indiciu al democratiei.

 Confruntarea dintre Partidul Comuniştilor şi AIE va continua, la aceasta etapa putem sa facem citeva concluzii.

 Unu: AIE exista si functioneaza iar incercarile comunistilor de a crea brese si de a racola deputati nu au dat rezultate. Se poate declara ca PD care era suspectat de jocuri duble, are o pozitie ferma  in cadrul Aliantei, dovada fiind votul pentru Mihai Ghimpu iar Marian Lupu cimenteaza rindurile Aliantei prin opinii clare  in favoarea AIE. 

 Doi:  In aceste conditii comunistii au de ales intre alegerea presedintelui impreuna cu AIE sau alegeri parlamentare anticipate la anul viitor. Candidatura lui Marian Lupu , fost membru PCRM ar putea sa fie votata si de unii deputati comunisti cu viziuni social-democrate. In acest caz va avea loc o scindare in rindul comunistilor care poate duce la prabusirea partidului. Daca totusi vom intra in alegeri anticipate comunistii vor avea de pierdut cel mai mult.

 Trei: Alegerile anticipate parlamentare pot fi evitate prin modificarea Constitutiei in rezultatul unui referendum constitutional, astfel ca poporului sa-i fie redat dreptul de a alege Presedintele. In baza art.66 al Constitutiei, Parlamentul are dreptul sa declare referendumuri. Iar art.75 al Constitutiei stabileste ca “Hotaririle adoptate potrivit rezultatelor referendumului republican au putere juridica suprema”.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: