Alegerea Presedintelui R.Moldova in Parlament este un act de coruptie si prostitutie politica

In conditiile prabusitii dupa alegerile din 29 iulie in tara noastra a modelului post-sovietic, autoritarist/ comunist de guvernare este nevoie de masuri radicale de modernizare a R.M.
Modelul post-sovietic de dezvoltare este caracteristic aproape pentru toate statele CSI si inseamna exploatarea si perpetuarea modelului sovietic, comunist in diferite forme, de la tara la tara, in dauna modernizarii reale. Autoritarismul politic si dictatura unui individ sau partid sunt  garantul stabilitatii in acest model.
Unii comentatori folosesc atunci cind caracterizeaza R.M. notiunea de stat-falimentar. Conform clasamentului  ‘failed state” realizat de revista http://www.foreignpolicy.com/  Moldova ocupa locul 54 in clasament pe anul 2008, fiind ultima din Europa .
Despre R.M. se mai  spune ca este un stat capturat.
Statul capturat, dupa cum il defineste Banca Mondiala, reflecta acea structura si functionare a institutiilor statale caracterizate prin faptul ca persoane private, partide, grupuri de interese sau orice alta grupare socio-profesionala influenteaza sau chiar determina conceperea, votarea, promulgarea si aplicarea unor legi, decrete sau hotariri in propriul interes si avantaj.
Statul capturat a facut ca in Moldova rolul pe care si l-a asumat puterea politica de dupa 1991 a fost acela de a urmari si realiza, prin acte de natura legislativa si executiva, propriul interes sau interesele clientilor politici in dauna interesului national.
Cauzele esuarii R.M. sunt perpetuarea la putere a ramasitelor PCUS/PCM in diferite forme si sub diferite denumiri care au frinat integrarea europeana si modernizarea RM.  Este de ajuns sa amintim ca toti cei trei Presedinti a RM de la 1991 incoace au fost membri a Comitetului Central al PCM. In principal guvernarile au fost orientate spre o politica de profit si imbogatire rapida in timpil guvernarii. Putem sa dam vina si pe existenta conflictului transnistrean, insa avem exumplul Ciprului de nord care s-a integrat in UE fara partea de sud.
La aproape 18 ani de la inceputul tranzitiei,  criza politica si economica  ne ajuta sa intelegem mai bine diferenta intre tranzitia moldoveneasca de tranzitia celorlalte tari foste sovietice/ socialiste care au reusit  sa devina membre ale Uniunii Europene. Cu o astfel de tranzitie, Moldova a devenit cea mai saraca si disperata tara din Europa.
R.Moldova traverseaza o criza profunda politica si economica care poate sa duca la destramarea definitiva a statului moldovenesc. Iar aceasta prabusire nu va duce la unirea cu Romania cum ne sperie unii politruci minciunosi, ci la transnistrizare si sclavagism modern.
Masurile anticriza anuntate in prezent nu sunt suficiente si situatia risca sa degenereze de la criza profunda la catastrofa umanitara si nationala. Deja se stie ca resurse financiare bugetare mai ajung doar pentru o luna si apoi tara poate intra in incapacitate de plata.

 In aceste conditii ne intrebam ce poate si trebuie sa faca Alianta pentru Integrare Europeana care si-a propus sa guverneze R.Moldova?
– Momentul adevarului pentru aceasta coalitie din patru partide va fi votarea pentru postul de Presedinte al Parlamentului. Se poate intimpla ca si comunistii sa inainteze un candidat. Daca candidatul din partea AIE va acumula 53 de voturi atunci vom putea declara ca Alianta exista si poate sa mearga mai departe la alcatuirea programului de guvernare. Avem nevoie de o bună guvernare şi controlul asupra corupţiei politice in primul rind care sunt fundamentale pentru creşterea economică şi reducerea sărăciei pe termen mediu si lung.

– Pentru a depasi criza politica profunda trebuie petrecuta o  reforma constitutionala. Ne confruntam in prezent cu o criza politica datorata prevederilor capcana din Constitutie. A conditiona alegerea Presedintelui tarii de 61 de voturi inseamna sa impui partidele la tradarea alegatorilor si principiilor doctrinare. Dezvaluirile mai vechi dar si recente privind realegerea lui Voronin in 2005 pentru al doilea mandat, trecind peste dezgustul fata de comportamentul actorilor participanti, ne demonstreaza  teza: singura solutie corecta este  revenirea la alegerea presedintelui de  catre intreg poporul. Sigur asta nu va place Rusiei, regimului separatist de la Tiraspol si politicienilor filorusi de la Chisinau, pentru ca astfel vor pierde acest mecanism unical de manipulare politica. Un sistem nou constitutional trebuie sa asigure imbinarea rolului deosebit al sefului statului in calitate de garant al Constitutiei si suveranitatii, cu un guvern care sa se bazeze pe o majoritate parlamentara la investire si in activitate.

– Noul guvern trebuie sa imbine atit pricipiul profesionalismului ceia ce inseamna atragerea obligatorie a tehnocratilor la guvernare  cit si principiul raspunderii politice, ceia ce inseamna participarea liderilor si membrilor partidelor coalitiei la guvernare.

 In final vin cu o intrebare retorica. Are nevoie R.M. de o intelegere intre toate partidele parlamentare, privind cel putin reforma constitutionala similara  pactului  Monclua? Aceasta  formulă si-a dovedit eficacitatea în Spania, unde principalele forţe politice in 1977, care se aflau in stare de conflict permanent, dupa o dictatura de 40 de ani semnaseră pactul de la Moncloa pe baza unui program minimal de depasire a crizei politice si democratizare. Va fi de accord PCRM si Vladimir Voronin sa accepte modificarea Constitutiei astfel ca poporului sa-i fie redat dreptul de a alege Presedintele tarii?
Vom depasi criza politica sau vom avea alegeri parlamentare anticipate in 2010?

Reclame

2 răspunsuri to “Alegerea Presedintelui R.Moldova in Parlament este un act de coruptie si prostitutie politica”

  1. iphoneklone Says:

    total de a cord cu Dv ! Presedintele trebuie ales direct de popor !!!

  2. edunderscore Says:

    presedintele trebuie ales prin vot direct de cetatenii tarii, dar modalitatea in care scrieti titlurile sunt in dezacord cu modalitatea mea de exprimare.

    Nu puteti vorbi de prostitutie politica alegerea unui presedinte chiar daca este prost format (alegerea care nici macar prin majoritate simpla), poate alte exprimari ar fi mai indicate.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: