Moldova redivivus. Patru scenarii postelectorale

Este oficial, confirmat de CEC, comunistii au pierdut alegerile parlamentare din R.Moldova, acumulind 48 sau chiar 47 mandate de parlamentari. Moldova s-a trezit, rata de participare a fost si mai mare ca la 5 aprilie. Sa le multumim tinerilor care s-au mobilizat si au venit la vot masiv, facind posibila infringerea comunistilor. Asa cum presupuneam mai devreme Marian Lupu le-a aplicat fostilor colegi de partid lovitura mortala electorala. Incercati sa plusati 45% ale PCRM plus 10 % ale lui Lupu, fara 3% ale PD, sa vedeti ce era sa se intimple daca nu pleca Lupu din PCRM. Cele trei partide de opoziție, PLDM, PL și AMN au obținut 40 de mandate față de 41 în Parlamentul ales la 5 aprilie si astfel si-au repetat scorul electoral. Opinia mea este ca Lupu nu a luat voturi de la PL, PLDM, AMN. Electoratul AMN care a scazut de la aproape 10% la 5 aprilie cu circa 3% a mers mai degraba spre PLDM si PL care si-au marit rezultatele fata de 5 aprilie.

In aceste conditii se prefigureaza 4 scenarii postelectorale :

1.Coalitia de uniune nationala.
Acest scenariu a fost propus de Voronin si are cele mai mici sanse sa fie realizat. Partidele liberale nu-l vor agrea din mai multe motive. Acest scenariu ar legitimiza guvernarile comunistilor din ultimii 8 ani si ar decredibiliza cele 3 partide liberale in fata electoratului anticomunist.

 2.Coalitie bilaterala PCRM-PDM?
Matematic aceasta coalitie de stinga si centru-stinga ar putea alege Presedintele tarii si ar putea guverna fara cele 3 partide liberale. In acest context depinde foarte mult de pozitia celor 3 partide liberale, cit de flexibile vor fi cu PD-ul si cit vor putea sa-i ofere acestuia . Daca PCRM va fi mai generos  nu este exclus ca PD in extremis  sa accepte o coalitie bilaterala.

3. Coalitie PD+PL, AMN, PLDM?
Aceasta coalitie care are 53 mandate suficiente ca sa aleaga spikerul Parlamentului, ar putea sa fie una de compromis centru-stinga/centru -dreapta cu conditia  sa se inteleaga in privinta persoanei care va ocupa pozitia de Presedinte al Parlamentului. Ulterior ar putea sa le propuna comunistilor sa fie votat un presedinte apolitic pentru deblocarea situatiei de criza politica.

4. Este posibil si al patrulea scenariu in care la vedere nu se va  forma nici o coalitie de guvernare si se va vota ca si in CMC, de la caz la caz. Pot sa fie coalitii ad-hoc pentru alegerea Presedintelui Parlamentului, apoi pentru alegerea Presedintelui tarii. Nu exclud ca PD ar putea vota un Presedinte al Parlamentului cu troica liberala si un Presedinte al tarii cu PCRM. In R.Moldova totul este posibil, realitatea bate filmul.

Anunțuri

Un răspuns to “Moldova redivivus. Patru scenarii postelectorale”

  1. (Opinii) Semion Budionnîi, opoziţia democratică şi alegerile din Republica Moldova « Blog de jurnalist cultural Says:

    […] Am descoperit un articol interesant al unui jurnalist basarabean despre Marian Lupu aici şi o schiţă a scenariilor posibile de coaliţie de guvernământ în RM aici. […]

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: