Miza electoralei din 29 iulie : transnistrizare sau europenizare ?

Lumea asteapta raspuns la intrebarea care este totusi miza alegerilor din 29 iulie?Basarabenii trebuie sa aleaga la 29 iulie daca raminem in Parteneriatul estic impreuna cu Belarusi sau parasim plutonul codasilor si treptat ne integram in UE.
Populatia  asteapta de la partidele politice solutii anticriza si este nevoie de conciliere nationala si stabilitate politica dupa alegerile parlamentare anticipate.  Pentru conciliere nationala trebuie eliminate  restricţiile la adresa persoanelor, care deţin multiplă cetăţenie. De asemenea e necesara o amnistiere a persoanelor care au participat la evenimentele din 7 aprilie.
Criza economica si politica de proportii poate aduce tara in pragul catastrofei umanitare ce ar fi doar in folosul regimului separatist de la Tiraspol.

Astazi RM este un protectorat mixt in care influenta marilor actori Rusia, UE si SUA este impartita.  RM este implicata deopotriva si in CSI-ul prorusesc si in Parteneriatul Estic lansat de UE. In ultimul an insa se observa o tendinta a regimului comunist de a favoriza Rusia, in special dupa Declaratia comuna din 18 martie de la Moskova a Presedintilor Medvedev si Voronin , urmata de promisiunea lui Putin de a oferi un credit de 500 milioane dolari. Pericolul transnistrizarii RM in aceste conditii este iminent.

Rusia  va sustine partidele care opteaza pentru neutralitate, (con)federalizare si parteneriat strategic in cadrul CSI. Victoria PCRM –lui si PDM-lui in alegeri ar putea ridica cota de influenta a Rusiei in R.Moldova la circa 80%.

Este evident ca UE, SUA si Romania ar fi cointeresate ca rezultatele electorale sa fie mai echilibrate si sa fie formata  o guvernare a opozitiei sau de coalitie  in care sa participe si partide proue si pronato.
In aceste conditii
R.Moldova trebuie să profite din plin de integrarea României în NATO şi UE şi să stabilească un parteneriat strategic ROMÂNIA-MOLDOVA. Şansa nostră de integrare în UE este legată fundamental de evoluţia pozitivă a relatiilor cu România.
O condiţie primordială pentru normalizare şi integrare europeană este reglementarea conflictului transnistrean. Europa Unită trebuie să-şi asume problema reîntregirii teritoriale a R.Moldova, inclusiv şi a garanţiilor postconflict: militare, politice şi economice. Trebuie să convingem populaţia de dincolo de Nistru că în Moldova exista o democratie in care se respecta drepturile omului si ale minoritatilor nationale.

In termen de maxim 12 luni de la alegerile din 29 iulie trebuie petrecuta revizuirea Constitutiei R.Moldova astfel incit dreptul de a alege Presedintele tarii sa-i fie redata poporului .

De asemenea trebuie modificata legea privind CEC, astfel incit aceasta instituie sa fie depolitizata si sa includa si reprezentanti a societatii civile.

Astfel intrebarea ramine deschisa : R.M. in UE sau in CSI?

Anunțuri

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: