R.Moldova pe marginea prapastiei. Solutia este revizuirea Constitutiei

R.Moldova se confrunta cu cea mai grava criza politica, constitutionala, economica si sociala de la proclamarea independentei.  Criza politica si constitutionala care dureaza de peste sase luni  se amplifica acum in preajma alegerilor parlamentare anticipate. Tara este impartita in procomunisti si anticomunisti iar evenimentele din 7 aprilie au aprofundat divergentele. Linia frontului politic si identitar trece  aproape prin fiecare familie, in care mama si tata se considera moldoveni iar copiii romani. Este evident faptul ca Constitutia din 1994, castrata in 2000 este depasita de timp  si de realitati si in loc sa rezolve conflictele politice le amplifica. In premiera mondiala avem un sef de stat interimar care cumuleaza si functia de Presedinte al Parlamentului iar CC tace! Guvernul alarmist Greceanii-2 care  a fost validat astazi de Parlament striga ca principala sa menire este pastrarea RM pe harta lumii! Dar nu am gasit in tot programul guvernului solutii pentru depasirea crizei constitutionale! Guvernul Greceanii nu are curajul sa spuna: oameni buni va propunem sa va redam dreptul de a alege direct de catre intregul popor a  Presedintelui Tarii! In conditiile unei crize totale nu ne putem permite alegeri parlamentare de trei ori pe an si blocarea intregii tari pentru ca cineva in 2000 a decis ca poporul este prost si ca doar 101 deputati la intelegeri tainice intre liderii de partide pot sa ne decida destinul si sa ne dea un presedinte vindut sau cumparat. O republica semiprezidentiala, in care Presedintele tarii situat de asupra partidelor de votul popular, ar numi si demite primul-ministru ar fi o solutie de obtinere a stabilitatii politice care ar putea sa genereze si rezolvarea problemelor economice, integrarii europene si reglementarii conflctului transnistrean.

Concluzia este una singura, Moldova are nevoie de o revizuire a Constitutiei care poate fi efectuata numai printr-o intelegere politica intre PCRM si opozitie. 

 Alegerile anticipate sunt necesare pentru a petrece alegeri cu adevarat libere, insa situatia politica grava nu se va debloca, deoarece se vor pastra cauzele conflictului, adica conditionarea alegerii presedintelui de catre 61 deputati care duce la confruntare permanenta si coruptie politica.

Dupa alegerile parlamentare anticipate in rezultatul implementarii Consensului politic national si revizuirii constitutiei trebuie sa rezulte alegerile presedintelui R.Moldova de catre intregul popor .

– Marian Lupu care dupa mine are un potential electoral de circa 10 % a riscat si a plecat din PCRM, dar ramine de vazut unde va ajunge. Unii declara ca spre un pol centrist, exista insa si informatii ca ar putea sa mearga spre PPCD ca sa-l propulseze in Parlament. Asa sau altfel dar plecarea lui Lupu va slabi PCRM care nu are un succesor a lui Voronin pe masura lui Lupu.  PCRM are de ales sau se naturalizeaza si devine un partid modern integrat in Internationala Socialista sau va ajunge  in opozitie si va dispare.

Anunțuri

Un răspuns to “R.Moldova pe marginea prapastiei. Solutia este revizuirea Constitutiei”

  1. cenadrian Says:

    Foarte just. Presedintele tarii trebuie sa fie ales de popor, si consider, ca trebuie sa-i fie atribuite competenta si prerogativele unui sef de guvern. Numai in asa mod va fi asigurat principiul separatiei puterilor in stat – unul din principiile de baza a unui stat de drept. Totodata, luind in considerare ca poporul voteaza cu inima si nu cu mintea si nu are ideie de doctrina de partid, consider ca o guvernare cu adevarat democrata si patriota, ar trebui sa modifice sistemul de scrutin existent, aducindu-l la asa un model, ca sa fie posibila votarea nominala pe circumscriptii. Numai astfel vor fi asigurate alegeri echitabile, echilibrate geografic si cu adevarat reprezentative. Numai astfel va fi evitat sindromul de „locomotiva” in obtinerea fotoliilor parlamentare, excluzindu-se asa „vagoane” putrede ca Calin, Eremciuc, Iovv, Ostapciuc, etc.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: