Avem o Constitutie proasta! Revizuirea Constitutiei RM ar trebui sa devina baza negocierilor intre PCRM si partidele de opozitie

Este evident ca actuala constitutie este imperfecta si blocheaza sau nu prevede anumite mecanisme juridice de rezolvare a conflictelor politice. Avem si o situatie unicala cind Presedintele RM cumuleaza de ceva timp si functia de Presedinte al Parlamentului!!! Ne facem de ris in toata lumea. Dar parca deja nu mai conteaza, ne-am deprins sa fim ultimii la toate.  Sa ne aducem aminte ca Presedintele Voronin a declarat ca atunci cind se revizuia Constitutia a fost invitat la Diacov si Snegur care il serveau cu wisky si il convingeau ca presedintele trebuie ales in Parlament. Acuma vedeti ce a esit din tratativele bahice.
Articolul 78, Alegerea Presedintelui care blocheaza viata social-politica a tarii din 2000  si produce tot felul de aliante ciudate a fost  scris la betie sau de rauvoitori, priviti si va cruciti:
3) Este ales candidatul care a obtinut votul a trei cincimi din numarul deputatilor alesi.(adica 61 voturi). Este clar ca acest articol a fost impus de liderii de partide ca sa poata negocia de fiecare data pretul tradarii, stiindu-se ca nimeni nu poate acumula atitea voturi, cu exceptia 2001.

(5) Daca si dupa alegerile repetate Presedintele Republicii Moldova nu va fi ales, Presedintele in exercitiu dizolva Parlamentul si stabileste data alegerilor in noul Parlament.

Vedeti cit de simplu au decis alcoolistii din Parlamentul 2000, noi deputatii alegem Presedintele daca nu ne intelegem intre noi la pret, organizam alegeri noi parlamentare . De parca alegerile parlamentare anticipate ar fi o distractie pentru alcoolisti! 

Mai este o chestie care mi se pare deosebit de grava! In Constitutia actuala nu se spune nimic despre ce se intimpla daca la eventualele alegeri anticipate nu participa 50% de alegatori. Raminem fara Parlament? 

Concluzia este una singura, Moldova are nevoie de o revizuire a Constitutiei care poate fi efectuata numai printr-o intelegere politica a PCRM si a opozitiei. Iar blocajul la alegerea Presedintelui este un bun prilej pentru a semna un document politic care sa fie monitorizat de CE si OSCE.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: