Necesitatea si conditiile unui „Consens national pentru Moldova”

Urmare a evenimentelor singeroase din 7 aprilie comunitatea internationala indeamna actorii politici din R.Moldova la un consens national. Republica Moldova se afla in pericolul unei izolari care ii va submina foarte serios statalitatea, existind si pericolul transnistrizarii. Trebuie sa constientizam ca Constitutia din 1994 redactata ulterior, in forma actuala impinge societatea la confruntare permanenta. Chiar si in varianta petrecerii unor alegeri anticipate, situatia politica grava nu se va debloca, deoarece se vor pastra cauzele conflictului, adica conditionarea alegerii presedintelui de catre 61 deputati care duce la confruntare permanenta si coruptie politica.

Deoarece partidele parlamentare de opozitie au ridicat mandatele de deputat, prin aces gest legiferind alegerile parlamentare din 5 aprilie, exista posibilitatea ca pcrm sa identifice unul sau mai multi deputati din opozitie care sa voteze un candidat al puterii si in aceste conditii sa continuie criza politica care genereaza haos si incertitudine in societate. In aceste conditii de preferat este o intelegere inteligenta intre liderii partidelor parlamentare pentru un termen de un an, care sa fie transpusa intr-un document politic intitulat de exemplu “Consens national pentru Moldova”. Acest document ar trebui sa se constituie din citeva componente si sa respecte atit interesele opozitiei si ale guvernarii dar in primul rind al populatiei R.Moldova care nu trebuie sa devina ostateca a jocurilor politice si imperfectiunii Constitutiei R.Moldova. In rezultatul implementarii Consensului si revizuirii constitutiei trebuie sa rezulte alegeri Parlamentare anticipate simultan cu alegerile presedinteui R.Moldova de catre intreg poporul in termen de maxim un an de zile de la semnarea Consensului. PARTIDELE POLITICE TREBUIE SA CONSTATE ca actuala Constitutie a R.Moldova este imperfecta si creaza prin anumite mecanisme printre care  cel mai important  este cel care stabileste alegerea Presedintrelui tarii de catre 61 de deputati a premizelor pentru criza politica permanenta si chiar coruptie si prostitutie politica. In acest context vin cu unele propuneri de depasire a crizei politice care bineinteles trebuie discutate de catre toti cei interesati.

 Conditii immediate:

1. Alegerea unui presedinte al tarii in Parlament prin consens intre fractiuni,pentru un termen de maxim un an de zile, care sa nu fie membru a niciunui partid politic din R.Moldova. Este de preferat o personalitate din mediul academic cu reputatie ireprosabila.

2. Alcatuirea unui guvern de tehnocrati, de uniune nationala, pentru maxim un an de zile, in care opozitia sa detina Ministerul de Interne si Ministerul Educatiei.

3. Sa adopte o lege privind amnistia participantilor la manifestatiile din 6-7 aprilie 2009.

Reforma constitutionala:

In termen de maxim 12 luni trebuie petrecuta revizuirea Constitutiei R.Moldova astfel incit dreptul de a alege Presedintele tarii sa-i fie redata poporului R.Moldova. De asemenea trebuie revizuite si alte prevederi ale Constitutiei prin consens intre fractiunile parlamentare.

  – Capitolul V, PRESEDINTELE REPUBLICII MOLDOVA.

   In acest capitol trebuie prevazuta alegerea Presedintelui de catre popor, modificarea Constitutiei in acest sens.

– Capitolul VIII, ADMINISTRATIA PUBLICA, Articolul 109, Principiile de baza ale administrarii publice locale

Este oportun de revizuit si acets capitol astfel incit in locul actualelor raioane sa fie organizate citeva regiuni cu competente mai clare care sa permita si o dezvoltare regionala reala.

-Modificarea legislatiei electorale:

–          Alegeri pe liste de partid 50% deputati si circumscriptii 50% deputati, modificarea Codului electoral

–          Eliminarea interdictiilor pentru cetatenii moldoveni care detin si cetatenia altor state pentru a fi deputati etc., modificarea Codului electoral, etc.
–         Coborirea pragului la 5%, anularea interdictiei de a crea bocuri electorale, Modificarea Codului Electoral

-Modificrea legii privind CEC, astfel incit aceasta instituie sa fie depolitizata si sa includa si reprezentanti a societatii civile

Reclame

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: