Despre comisia prezidentiala pentru elucidarea cauzelor, condiţiilor şi consecinţelor evenimentelor din 7-8 aprilie 2009

La 21 Aprilie 2009 Preşedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, a semnat decretul privind constituirea Comisiei de stat pentru elucidarea cauzelor, condiţiilor şi consecinţelor evenimentelor din 7-8 aprilie 2009. Astfel pentru elucidarea cauzelor, condiţiilor şi consecinţelor evenimentelor din 7-8 aprilie 2009, elaborarea de măsuri pentru prevenirea desfăşurării de acţiuni anticonstituţionale şi eliminarea cauzelor acestora şi în temeiul art. 87 alin. (4) şi art. 94 alin. (1) din Constituţia Republicii Moldova, Preşedintele Republicii Moldova a semnat un decret, prin care se constituie Comisia de stat pentru elucidarea cauzelor, condiţiilor şi consecinţelor evenimentelor din 7-8 aprilie 2009, cu  Preşedinte ŢURCAN Vladimir – deputat în Parlament.

Au mai scris si altii despre componenta acestei comisii ca este una proguvernamentala, ca nu sunt reprezentate partidele politice de opozitie etc. Opozitia parlamentara cere constituirea unei comisii internationale privind evenimentele din 7 aprilie,in acest sens putem sa constatam ca APCE si PE si-au expus partial opiniile si au constatat deja grave incalcari ale drepturilor omului.

Care ar fi insa consecintele juridice a crearii acestei comisii? Din punct de vedere juridic crearea Comisiei inseamna in primul rind ca Presedintele tarii a optat pentru amnistia tuturor participantilor si organizatorilor evenimentelor din 7 aprilie 2009 asa cum a si anuntat si in spiritul invocat de conciliere nationala opteaza doar pentru aprecierea si raspunderea politica a evenimentelor din 7 aprilie. In acest caz toti arestatii pe cauza penala pornita ar trebui eliberati  din arest si cauzele penale clasate. Apropo pe ce criterii unii participanti au fost eliberati iar altii sunt tinuti in continuare sub arest? Trebuie sa constatam ca acest dosar a accentuat si mai mult caracterul statului politienesc si a justitiei controlate politic din tara noastra. Am asistat la citeva eliberari si arestari in acest dosar privind masura preventiva arestul, in unele cazuri procuroii au cerut revocarea mandatelor de arestare motivind ca Presedintele tarii a cerut amnistia politica si Curtea de Apel a eliberat arestatii. In alte cazuri tot pe acest dosar Procuratura a cerut prelungirea mandatelor de arest, iar la solicitarea avocatilor de a tine cont de amnistia politica declarata de seful statului, procurorii au replicat ca asa ceva nu este procesual si nu se poate invoca!  Teatrul absurdului! Se stie ca legea privind amnistia poate fi adoptata doar de catre Parlament si in aceast caz trebuie sa asteptam constituirea noului Parlament, alegerea organelor sale de conducere si alegerea Presedintelui tarii. Ce se va intimpla insa daca nu va fi ales noul Presedinte si se vor declansa alegeri parlamentare anticipate? 

Anunțuri

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: