Cine va fi viitorul Presedinte al R.Moldova? Lider de partid sau independent?

 Avem nevoie de un Presedinte care sa conduca RM spre UE si NATO. Sa ne scoata din mocirla estica CSI-sta unde ne-am inglodat fara sansa. RM este subdezvoltata, practic fara industrie si economie, este prost guvernata, cu salarii si pensii mici, coruptie generalizata, conflictul transnistrean nerezolvat etc. Cine poate fi un Basescu sau un Iuscenko la Moldovei?

Se apropie sfirsitul mandatului Presedintelui Voronin care expira la data de 7 aprilie. In afara faptului ca se discuta cind vor avea loc alegerile parlamentare lumea discuta cine va fi viitorul Presedinte. Cele mai active discutii sunt pe forumurile de internet. Chiar daca Presedintele tarii este ales de catre Parlament rolul sau conform Constitutiei este foarte important similar unui regim semiprezidential. Astfel presedintele este conducatorul suprem al fortelor armate, numeste primul-ministru, in anumite cazuri dizolva Parlamentul, numeste judecatorii, numeste ambasadorii etc. Pentru ca sa fie ales candidatlul trebuie sa fie propus de un grup de minim 15 deputati, sa aiba 40 ani impliniti , sa cunoasca limba de stat si sa acumuleze minim 61 voturi ale deputatilor din 101.

 Haideti sa incercam sa facem o lista de eventuali candidati .

 

Marian Lupu, Zinaida Greceanii, Vladimir Turcanu – PCRM

Serafim Urechean – AMN

Iurie Rosca, Vlad Cubreacov – PPCD

Dumitru Diacov, Oazu Nantoi – PD

Vasile Tarlev – UCM

Dumitru Braghis – PSD

Mihai Ghimpu, Anatol Salaru – PL

Vladimir Filat, Iurie Leanca – PLDM

 

Pot fi si alti candidati surpriza care nu sunt lideri de partide, asta in cazul cind nu se va reusi consensul intre fortele politice care vor trece in Parlament si vor negocia un candidat independent. Insa un candidat independent devenit Presedinte va fi o figura politica slaba. Fara sprijin parlamentar va deveni santajabil si in loc sa conduca tara va incerca sa navigeze printre gruparile politice ca sa-si mentina functia.

 

Anunțuri

2 răspunsuri to “Cine va fi viitorul Presedinte al R.Moldova? Lider de partid sau independent?”

  1. rezolution Says:

    Intrebarea din topic e foarte nereusita ! Cum sa fie presedinte un candidat independent ??? Ei nici nu au sanse sa intre in parlament ! Nici nu vor candida cred.

    Referitor la cine poate fi ales presedite : Vlad Filat e cel mai competent din lista ta , si daca nu vor cistiga comunsitii , cred ca el va fi noul Presedinte . Si se va schimba multe daca asa va fi . Foarte multe.

  2. romanmihaes Says:

    Am in vedere nu un deputat care a candidat independent si a devenit deputat, acest lucru practic este imposibil. Ci o persoana care poate sa provina si din afara Parlamentului care sa fie votata de o eventuala coalitie de partide la postul de presedinte .

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: