Mandatul Presedintelui Republicii Moldova dureaza 4 ani si se exercita de la data depunerii juramintului-art.80 al Constitutiei R.Moldova

Se discuta aprins care pot fi termenele  de efectuare a alegerilor parlamentare. Problema se complica prin  faptul ca trebuie sincronizate alegerile parlamentare cu alegerea Presedintelui R.Moldova. Pentru a raspunde la aceste intrebari trebuie sa ne adresam la Constitutie. In primul rind trebuie sa constatam ca art.61 a Constitutiei contine o prevedere contoversata si anume (3) Alegerile deputatilor in Parlament se desfasoara in cel mult 3 luni de la expirarea mandatului sau de la dizolvarea Parlamentului precedent. Ar fi fost normal sa fie scris cu una luna pina la expirarea mandatului, asta ca sa nu fie contradictii cu art.63 al Constitutiei care spune ca (1) Parlamentul este ales pentru un mandat de 4 ani, care poate fi prelungit, prin lege organica, in caz de razboi sau de catastrofa. Astfel constatam ca Constitutia contine prevederi contradictorii care permit interpretarea abuziva din partea politicienilor de la guvernare.

In continuare art.80 al Constitutiei prevede ca (1) Mandatul Presedintelui Republicii Moldova dureaza 4 ani si se exercita de la data depunerii juramintului. Reesind din faptul ca Presedintele Voronin a depus juramintul la 7 aprilie 2005 inseamna ca mandatul sau expira la 7 aprilie 2009. Deci Parlamentul este obligat sa aleaga viitorul Presedinte al RM pina la 7 aprilie 2009. Alta solutie constitutionala nu exista.In acest sens exista si interpretarea data de Curtea constitutionala prin Hotarirea nr.41 din 14.12.2000 care explica ca alegerile Presedintelui urmeaza a fi organizate in mod obligatoriu inainte de expirarea mandatului Presedintelui in exercitiu.

Datorita faptului ca Parlamentul se intruneste la inceputul lunii februarie si va numi ziua alegerilor parlamentare cel putin peste 60 de zile, deducem ca alegerile parlamentare vor avea loc dupa data de 7 aprilie. Ce se urmareste de fapt? Nu sunt juristi capabili sa explice Sefului statului si Presedintelui Parlamentului prevederile constitutionale sau la mijloc este o alta strategie? Sa fie adevarate oare zvonurile ca viitorul Presedinte va fi ales tot de Parlamentul actual?

Reclame

3 răspunsuri to “Mandatul Presedintelui Republicii Moldova dureaza 4 ani si se exercita de la data depunerii juramintului-art.80 al Constitutiei R.Moldova”

 1. Iulian Postica Says:

  dl Mihaies,
  uitati de art 80 alin 2, unde se spune ca mandatul se exercita pina la depunerea juramintului de Pres nou ales. prin urmare dupa 7 apr Voronin inca isi va exercita mandatul. iar Hoatr CC din nr.41 din 14.12.2000 nu exista!!! este hot CC nr.43 din 14.12.2000, iar acolo
  nu este prevazut deloc faptul ca alegerile Pres se fac oblig inainte de expirarea mandatului parl!!!
  incurcati normele juridice !!!!

 2. romanmihaes Says:

  Alineatul 2 este o continuare a alineatului 1 si trebuie interpretate i contextul stipulatiei ca mandatul expira la 7 aprilie. Interpretarea corecta este ca noul sef al statului trebuie sa fie ales pina la 7 aprilie 2009 si sa depuna juramintul tot pina la aceasta data. Ati vazut ca in Rusia si SUA pentru aceste cazuri de trecere de la un Presedinte la altul exista notiuni ca Presedintele ales si Presedintele in exercitiu, ceia ce lipseste la noi datorita imperfectiunii legislatiei si interpretarii abuzive a Constitutiei.

 3. Iulian Postica Says:

  alin 2 se interpreteaza in sensul prelungirii mandatului !!! la fel cum se face si cu mandatul Parlm !!!

  Hotar CC nr.43 din 14.12.200 spune ca „În cazul apariţiei vacanţei funcţiei de Preşedinte al Republicii
  Moldova în condiţiile art.90 alin.(1) din Constituţie în legătură cu
  expirarea duratei mandatului prevăzute la art. 80 alin. (1) din
  Constituţie, Preşedintele Republicii Moldova îşi exercită mandatul,
  potrivit art.80 alin.(2) din Constituţie, pînă la depunerea jurămîntului
  de către Preşedintele nou-ales”.

  deci, mai intii in opinia CC este vorba despre expirarea mandatului, iar mai apoi de prelungirea lui !!! ne place sau nu dar Hotaririle CC sunt obligatorii si finale ! aceasta este interpretarea legala! desi este una proasta

  la noi Contitutia are multe contradictii, spre exemplu Art. 90 alin 1 spune ca vacanta functiei interveni in caz de expirare a mandatului, insa
  din alin 1 art 80 reiese ca mandatul incep[e din momentul juramintului, adica tot din acest moment se termina si mandatul precedent. prin urmare automat functia este automat ocupata si nu poate fi vorba de vacanta functiei la expirarea mandatului!!! non sens total! iar interpretarea CC porneste anume de la aceasta supozitie gresita ca la expirarea mandatului intervine vacanta functiei si pentru a evita vacanta functiei se purcede la prelungirea mandatului pina nu depune juramint altul. intelegeti?
  formularea art 80 alin 1 si 2 e corecta, insa cei care au alcatuit Constitutia singuri nu au inteles esenta acestu articol prin urmare au introdus aberatia din art90 alin1, dupa care si s-a ghidat CC si prin urmare au facut o casa totala !!!

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: