Factorul Voronin si cresterea PL in sondaje

In ultimele zile au aparut mai multe sondaje de opinie care stabilesc aproximativ aceasi ierarhie a partidelor politice: PCRM, AMN, PL si PLDM care au sanse reale sa treaca in Parlament, urmate de PD, PSD si PPCD care lupta si ele cu ceva sanse pentru a trece pragul. Intr-un sondaj PL este situat pe locul doi dupa PCRM, inaintea AMN-lui. Unii declara deja ca se poate afirma ca pe segmentul de centru-dreapta PL devine principalul partid de opoziţie. Apare intrebarea de  ce creste PL?
In primul rind in realitatea actuala publica exista factorul determinant principal Voronin care polarizeaza si imparte clasa politica si societatea in doua: pro si contra Voronin si PCRM.
Atacurile puterii impotriva lui Chirtoaca sunt urmarea succesului sau la alegeri si cistigarii mandatului de primar si ii aduc intr-adevar crestere de imagine prin contrast. Greselile guvernarii cum ar fi sustinerea SA Termocom, inchiderea TVR, tentativa de inchidere a PROTV ii crec cotele de incredere a lui Chirtoaca conform sondajelor la primele trei pozitii din top.

Nasterea fenomenului Chirtoaca se explica simplu, Rosca din echipa contravoronin pina in 2005 a trecut la provoronin cu toate riscurile si a pierdut o parte din electoratul anticomunist si proromanesc. Aici trebuie mentionata si votarea de catre PPCD impreuna cu comunistii a limitarii drepturilor de a deveni deputati sau functionari publici a cetatenilor moldoveni care mai detin si cetatenia altor state, printre care sunt si circa 100 mii cu cetatenia romana, care altadata impreuna cu familiile erau baza de votanti a PPCD. Este greu de crezut ca votantii centristi pe care spun unii va miza partidul cu o imagine noua statalista de „Moldova tara de succes” vor vota PPCD.  Lipsa unui mesaj anticomunist a fost suplinita de Chirtoaca pe dreapta si Filat pe centru-dreapta, prin asta se explica declinul partial al PPCD si AMN. PL are ascendenta in dreapta nationala proromanesca care are traditie in Basarabia si se identifica in special cu Gheorghe Ghimpu si alti inaintasi anticomunisti. Chirtoaca e privit de electoratul anticommunist ca un tinar continuator a liniei Gheorghe Ghimpu , avind si avantajul faptului ca este tanar, inteligent  si necompromis. Prin asta si se explica victoria lui Chirtoaca la Primarie si cresterea PL in sondaje.
AMN  chiar daca este anticomunist declarat, este considerat partidul nomenclaturistilor democrati . Exista opinia ca Urechean atunci cind s-a lansat in politica in loc sa mearga spre centru-stinga unde putea sa-i faca concurenta reala lui Voronin , fiind fost lider sindicalist, a venit spre centru-dreapta creind o noua configuratie si nervozitate pe acest segment . De fapt astazi AMN concureaza nu cu comunistii pe stinga ci mai mult cu PD, PLDM dar si PL pe centru-dreapta. Comunisti il vad periculos pe segmentul lor mai degraba pe Tarlev impotriva caruia au pornit o campanie de discreditare si caruia nu i sa dat certificat de presedinte de partid. Totusi AMN s-a activizat in ultimul timp , este un partid cu structuri puternice in teritoriu, controleaza 16 Consili raionale si va trece cu siguranta in Parlament.

PLDM a reusit sa creasca spectaculos intr-un an de zile  la circa 7% in sondaje. Succesul se datoreaza tehnologiilor politice utilizate , ei au reusit sa fie prezenti aproape in fiecare zi in media si au incercat sa concureze imaginea lui Chirtoaca si a PL , plasindu-se pe acelasi segment anticomunist. Filat singur nu ar fi reusit, caci a votat cu Voronin la 4 aprilie, insa a fost ajutat de piesele grele ale PLDM – Alexandru Tanase care are imagine de militant pentru drepturile omului, nu este implicat in scandaluri de coruptie si este credibil si Constantin Tanase cu ziarul important Timpul care este un excelent formator de opinii pe segmentul de centru si centru-dreapta. Fara ziarul Timpul si Alexandru Tanase fenomenul PLDM nu ar fi avut loc si s-ar fi situat undeva pe la 2%.

Comunistii nu au reusit sa-si modernizeze partidul, mare ratare a lui Tcaciuk, care da sansa partidelor necomuniste sa speculeze anticomunismul si se bazeaza mai mult pe minoritatile nationale si pensionari.  Partea mai inteligenta a societatii, cei care constituie asa numita clasa mijlocie circa 30% de intelectuali, oameni de afaceri , studenti, fermieri etc sustin aproape neconditionat partidele de opozitie, ceia ce se vede si in sondaje. Logica campaniei electorale a comunistilor pe fondul crizei economice si lipsei unor rezultate palpabile a guvernarii in domeniul social-economic este profund manipulatorie. Alta problema a comunistilor este ca nu au un lider puternic care sa-l succeada pe Voronin si sa-i vina in loc, practic la aceste alegeri PCRM merge cu un singur motor. Marian Lupu nu este agreat de Voronin si iarasi nu a nimerit in Consiliul de Securitate, fiind presedintele Parlamentului!

Este evident ca PCRM va lupta pentru pachetul de control de circa 33% care prin redistribuire ar insemna vre-o 42 deputati. In acest caz celelalte partide care vor trece in Parlament vor fi nevoite sa negocieze cu ei alegerea Presedintelui tarii si implicit si celelate functii Prim-ministrul si Presedintele Parlamentului. Sa vedem cum se va da lupta pe segmentul de stinga si centru-stinga acolo unde sunt partidele AntiNato. Depinde daca mai trece cineva pe acest segment in Parlament. Pentru moment PSD are circa 5%, PD circa 5%, UCM circa 3% dar si Ravnopravie care poate acumula vre-o 2%. In acest caz PCRM poate sa scada sub 30%, poate chiar la 25% si atunci este alta discutie.

Una dintre concluziile sondajelor recente este ca oamenii sau saturat de vechea clasa politica. Ţara noastră este săracă pe motiv că la conducerea ei se află lideri corupţi şi incapabili, – aceasta este opinia a 57% din respondenţii Barometrului Socio-Politic, efectuat de IMAS-INC. O constatare trista in urma lecturarii sondajelor obsevata de comentatori este ca “Mihai Ghimpu, Dumitru Diacov, Dumitru Braghiş şi Vlad Filat au un nivel de încredere mai mic decât propriile formaţiuni politice, iar Iurie Roşca este lider la capitolul lipsa de încredere din partea populaţiei”.

Electoratul a decis , vrea schimbarea si intinerirea clasei politice si acele partide care vor intelege mesajul vor cistiga in 2009.

 

 

 

Anunțuri

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: