Ajunge sa jucam rolul bolnavului in Europa. Care este cel mai mare secret al R.Moldova?

La 18 noiembrie 2008, Curtea Europeana a Drepturilor Omului (Curtea) a pronuntat hotararea Tanase si Chirtoaca c. Moldovei (cererea nr. 7/08).

In fata Curtii, reclamantii s-au plans, in temeiul art. 3 al Protocolului nr. 1 la CEDO, ca dreptul lor de a candida la alegeri a fost incalcat. Potrivit lor, nu a existat un interes public de a limita accesul la Parlament a unui numar foarte mare de cetateni moldoveni ce detin cetatenia altor state si, in acelasi timp, in limitarea drepturilor alegatorilor de a-si exprima liber opinia in procesul de alegere a corpului legislativ. In orice caz, potrivit reclamantilor, adoptarea unei asemenea legi in ajunul alegerilor legislative din 2009 constituie o masura antidemocratica si disproportionata. De asemenea, reclamantii s-au plans, in temeiul art. 14 in conjunctie cu art. 3 al Protocolului nr. 1 la CEDO, ca ei au constituit subiect al discriminarii in comparatie cu alti cetateni moldoveni care locuiesc in Transnistria.

Curtea a constatat, in unanimitate, violarea art. 3 al Protocolului nr. 1 la CEDO.

Prin urmare, Curtea a concluzionat ca metodele folosite de Guvernul Moldovei in vederea asigurarii loialitatii deputatilor sai fata de stat au fost diproportionate si a constatat violarea art. 3 al Protocolului nr. 1 la CEDO. Trebuie sa mentionez ca indifferent de optiunile politice ale actuale guvernari ei trebuie sa se conformeze deciziei CEDO.

RM rebuie sa fie teritoriul tolerantei. Ajunge sa jucam rolul bolnavului in Europa. Daca am decis ca putem avea cetatenie multipla, atunci trebuie sa respectam dreptul a peste cinci sute mii de cetateni a Moldovei care detin si cetatenia altor state Ucrainei, Romaniei, Rusiei, Israelului, Bulgariei etc. Inteleg restrictii doar pentru angajatii serviciilor secrete in speta SIS si a pricipalelor trei demnitati Presedintele tarii, primul-ministru si presedintele Parlamentului. Atit, in rest este o prostie sa oblige deputatii in parlament, presedintele raionului sau judecatorul sa detina doar cetatenia RM.

Interdictia de a ocupa anumite functii pentru cei cu dubla si multipla cetatenie, practic exlude sansa reglementarii conflictului transnistrean. Se stie ca acolo majoritatea au cetatenia asa zisei rmn, a  Moldovei dar si a Ucrainei sau Rusiei masiv.  Astfel deputatii comunisti  au votat o capcana antireglementare a conflcitului. Acuma propaganda transnitreana bubuie, ca la Chisinau o sa fim robi, nu o sa putem lucra in structurile de stat si ca nu mai are sens sa ne reunim.

De ce deputatii comunistii tin cu dintii la aceasta lege stiindu-se ca Basarabia trebuie sa terenul compromisului?

PS

 

Apropo. Stiti care e cel mai mare secret al Moldovei, care a fost dezvaluit de Voronin lui Putin cind acesta a inspectat beciul presidential in timpul samitului CSI? La intrebarea lui Putin care este reteta salatei de vinete cu chiperi si patlagele, a urmat raspunsul – este secret de stat!

 

Reclame

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: