Incepe samitul CSI.Sa stam tare pe pozitii.

Astazi incepe la Chisinau samitul CSI,  organizatie regionala interstatala care incearca sa-si gaseasca rostul in conditiile unor contradictii majore intre membri. R.M. este membra CSI , organizatie patronata de Rusia, dar doreste cel putin declarativ sa se integreze in UE. Doar atunci cind RM va fi membra UE si NATO va trece in alta dimensiune si vom putea vorbi despre independenta fata de Rusia si structurile euroasiatice ineficiente gen CSI etc. Dar pina atunci mai este mult si suntem nevoiti sa ne construim o agenda realista in raport cu Rusia si alte tari membre.
Astazi avem din pacate trei Moldove pe care le iubesc si retraiesc sa fie bine. Prima este moldova romaneasca care este libera si moldovenii de acolo sunt oameni liberi cetateni UE . Avem RM semilibera in lupta intre est si vest, dar ci sansa de a se integra pe termen mediu in UE. Avem si durerea si tragedia noastra, o moldova ocupata de regimul smirnov, unde moldovenii sunt majoritatea populatiei dar nu participa la conducerea regiunii. Din fericire R.Moldova este la hotarele UE si NATO, suntem mai avantajati decit Georgia care a fost agresata cu toate ca era membra CSI. Totusi Rusia a fost socata de reactia solidara a occidentului in sprijinul georgiei si va incerca sa indulceasca tonul in privinta Moldovei. Dovada este oferirea presedintiei CSI incepind cu 2009 Moldovei si venirea lui Putin la Chisinau. Daca guvernul de la Chisinau isi va folosi corect sansele exista premize de a convinge Rusia sa-l retraga pe smirnov si sa accepte solutia unei autonomii largi pentru regiunea transnistreana. Daca Rusia a obtinut ca RM sa renunte la integrarea in Nato, atunci sa-si retraga armata. Neutralitatea trebuie sa fie respectata de toti actorii internationali, inclusiv de catre Rusia. Nu mai avem ce sa cedam, exemplul georgian a demonstrat ca aventura ruseasca o costa scump si nu va mai putea sa procedeze la fel si cu Moldova. Sa stam tare pe pozitii.

PS

Am avut o interventie privind samitul CSI la radio Moldova1. La intrebarea reporterului de la radio Moldova 1, care ar putea sa fie agenda presedintiei moldovene a CSI care incepe in 2009, am declarat ca R.Moldova ar trebui sa solicite adoptarea unui acord sau conventii privind combaterea separatismului teritorial in cadrul CSI. Experienta trista a Georgiei care fiind membra a CSI s-a trezit agresata si cu recunoasterea de catre Rusia a independentei Osetiei si Abhaziei trebuie sa fie o lectie. Daca mai stam in CSI trebuie sa avem garantii ca aceasta organizatie nu devine un asasin al R.Moldova si un sustinator al separatismului. In acest sens avem o sansa unicala ca preluind Presedintia CSI sa promovam o conventie de combatere a separatismului care sa prevada ca fiecare tara membru se obliga sa nu sustina separatismul etnic sau teritorial sa nu finanteze regiunile sepatratiste etc.

 

Anunțuri

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: