O veste buna – scade nivelul apelor in Nistru si Prut

Dar iata si o veste buna despre scaderea nivelului apelor, insa greul de abia acum incepe, caci este nevoie de multi bani pentru reconstructii , reparatii, etc. Atit guvernul de la Chisinau cit si liderul separatist de la Tiraspol au facut apel catre comunitatea internationala privind acordarea de ajutoare. Anul trecut seceta, in acest an inundatii, asta esre R.Moldova un stat asistat din afara, care mai creaza si mari probleme comunitatii internationale datorita conflictului transnistrean.

 

 

Nivelul apelor în rîurile Prut şi Nistru este în scădere permanentă

6 Aug. 2008 /

Chişinău, 6 aug. /MOLDPRES/. Nivelul apelor în rîurile Prut şi Nistru este în scădere permanentă, atît în nordul, cît şi în sudul ţării. O creştere a nivelului apei a fost înregistrată doar în unele localităţi din lunca Prutului, în aval de Ungheni.

Despre acest lucru s-a menţionat astăzi, în cadrul şedinţei operative organizate de către prim-vicepremierul Igor Dodon, ministru al Economiei şi Comerţului, preşedintele Comisiei pentru evaluarea daunelor provocate de viituri şi elaborarea planurilor de restabilire a localităţilor, relatează MOLDPRES.

Conform informaţiei prezentate la şedinţă, pe întreg traseul rîului Nistru, pericolul de inundaţii a trecut, apa fiind în permanentă scădere. La Dnestrovsk, deversările au fost reduse de la 1350 m.c./sec, ieri, – la 900 m.c./sec. Cele mai mari scăderi ale nivelului apei s-au înregistrat în Soroca – cu 34 cm, satul Hruşca – 24 şi Bender – cu 54 cm.

Aceeaşi situaţie este şi pe rîul Prut. Nivelul apei de la barajul Costeşti-Stînca a scăzut cu 18 cm, iar deversările în dimineaţa zilei de azi au constituit 550 m.c./sec. În aval de Ungheni, a fost înregistrată o creştere a nivelului apei doar în cîteva localităţi, în Leova – cu 19 cm şi în satul Brînza, raionul Cahul – cu 4 cm.

Conform informaţiei parvenite din teritoriu, cele mai multe case inundate au fost înregistrate în raionul Briceni – 293 de case, inclusiv în satul Şirăuţi – 8 case, or. Lipcani – 52, în satele Drepcăuţi – 144, Criva – 85, Balasineşti – 4 case.

De asemenea, au fost inundate 283 de case în satul Mereneşti din raionul Căuşeni, 2 case – în satul Teliţa şi 3 – în satul Şerpeni, r-nul Anenii Noi. În raionul Criuleni au fost inundate 145 de case – în satul Bălăbăneşti.

În total, în Republica Moldova, în urma inundaţiilor provocate de ploile abundente, au fost inundate 1183 de case şi evacuate 7851 de persoane.

În raioanele Floreşti, Orhei, Dubăsari, Edineţ, Glodeni, Făleşti, Nisporeni, Hînceşti, Leova, Cantemir şi Cahul nu s-a înregistrat nici o casă inundată, notează MOLDPRES cu referire la serviciul relaţii publice al Ministerului Economiei şi Comerţului.

 

Anunțuri

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: