Moldova la răscruce

Zilele trecute am aflat cu surpindere că Gazpromul obligă prin arbitrajul internaţional SA Moldovagaz să achite datoria curentă a Transnistriei de 42 milioane dolari.

Potrivit presei ruse, este vorba despre încasarea forţată a unei părţi din datoria pentru gazele naturale consumate de Transnistria. Datoria totală a regiunii se apropie de 1,5 mlrd. dolari SUA şi aceasta nu poate fi achitată atîta timp cît nu este reglementat conflictul. Astfel „Gazprom” intenţionează să încaseze silit datoria de la „Moldovagaz”,  fortînd  Chişinăul să-şi reglementeze cumva cu Tiraspolul relaţiile privind datoria la gaze. Paradoxal este că Gazpromul s-a acţionat singur pe sine în judecată, căci Moldova Gaz  este o înterprindere moldo-rusă cu capitalul 51% pentru Gazprom la 49% pentru Guvernul Moldovei şi regiunea transnistreană. Din datoria de 1,5 mlrd. dolari SUA, datoria istorică a Moldovei constituie, inclusiv penalităţile, 337 milioane dolari SUA, restul fiind datoria Transnistriei.

Pentru moment acţiunea Gazprom-ului, poate fi interpretată în sensul că acesta doreşte să-şi mărească cota din întreprinderea mixtă cu intenţia de a prelua întreg pachetul pentru datorii. Dar există şi o conotaţie politică evidentă. Federaţia Rusă deocamdată nu are nevoie de o transnistrie independentă şi o va folosi pe aceasta pentru a influenţa în continuare întreaga Moldovă.

 În acest context se pot înscrie şi alte acţiuni. Astfel potrivit datelor prezentate de prim-viceprim-ministrul Igor Dodon, datoria furnizorului de agent termic din Chişinău, SA Termocom, faţă de CET-uri se cifrează la 1,5 mlrd.lei. Apropo, prin decizia suverană a Parlamentului CET-le vor fi privatizate la toamna, se spune că este posibil să fie preluate de Gazprom în contul datoriilor Moldovei şi Transnistriei la gaze. Pînă la urmă toate acţiunile Rusiei şi Gazpromului se rezumă la încercarea de a prelua controlul asupra economiei R.Moldova în contul datoriilor şi a reglementării conflictului transnistrean în sensul neadmiterii RM în NATO şi UE. Ce facem, ne asumăm acest preţ imens, adică ratarea viitorului European pentru banii Gazpromului?

 

Alegerile din 2009 – Rusia-1 contra Rusia-2 ?!

 

În această vară se decide soarta alegerilor parlamentare din 2009. Intriga la fel ca şi în 2005 este aceiaşi –  va cîştiga opoziţia sau vor birui a treia oară comuniştii şi vor da ţării un Preşedinte şi un guvern unicolor? Recent ambasadorii statelor-membre ale UE şi a instituţiilor europene la Chişinău – Delegaţia Comisiei Europene şi Reprezentantul Special al UE – au difuzat o declaraţie comună despre starea democraţiei şi a libertăţii de exprimare în R. Moldova. Unii comentatori declară că guvernarea comunistă a primit un cartonaş galben în ajunul alegerilor parlamentare şi dacă nu vor modifica legislaţia electorală s-ar putea întîmpla să nu fie recunoscute rezultatele scrutinului din 2009 de către OSCE şi UE. Acest fapt ar însemna o catastrofă pentru guvernanţi care vor fi înlăturaţi de la putere pe greşeala lor. Un ziarist cunoscut  de la Bucureşti, care scrie şi despre R.Moldova mi-a declarat franc că în Romania nu se aşteaptă o schimbare spectaculoasă de la scrutin, chiar dacă pierd comuniştii. Asta deoarece se vor confrunta două echipe, ambele dirijate într-un fel sau altul de la Kremlin şi anume Rusia-1 în frunte cu PCRM şi sateliţii săi şi Rusia-2 în frunte cu AMN şi aliaţii săi. Să nu uităm pentru cine a lucrat Moscova şi Tiraspolul în 2005 la alegeri.

Distinsul ziarist mi-a oferit şi argumente privind declaraţiile sale legate de atitudinea unor partide şi lideri faţă de Mitropolia Basarabiei, integrarea în NATO şi UE, reglementarea conflictului transnistrean, interesele de afaceri ale liderilor principalelor partide şi apropiaţilor lor în Rusia şi transnistria etc. Dînsul a mai declarat că forţele de centru-dreapta, proromaneşti sunt dispersate şi izolate , o parte s-au aliat cu Voronin, altele cu Urechean şi Lucinschi şi nu prezintă pericol real pentru Moscova.  Daca pierde Voronin şi PCRM, oricum cîştigă Rusia, spunea dînsul, ne intoarcem la situaţia de pînă la 2001 în care vor guverna aşa numiţii centrişti care au un mesaj confuz şi camuflat, care nu deranjează pe nimeni, dar fac jocul Moskovei. Nu sunt nici eu ultimul naiv să mai cred în liderii politici de la Chişinău, nu ma impresionează demult minciunile politicienilor, dar sunt conştient că este nevoie de o schimbare .

 Sunt cîţiva factori de care va depinde în mare parte scorul partidelor aflate în competiţie. Factorul cel mai important este dacă se va reglementa sau nu conflictul transnistrean pînă la alegeri şi participarea electoratului din regiune la scrutin. Sunt sanse puţine pentru realizarea acestui scenariu, este evident că Rusia şi separatiştii transnistreni în frunte cu Smirnov vor aştepta să vadă componenţa noului Parlament. Astfel cedările unilaterale făcute de guvernarea actuală nu-şi au rostul şi trebuie să constatăm a cîta oară! că Kremlinul iaraşi a jucat pe aşteptări şi a punctat obţinînd o poziţie antinato a Chişinăului oficial, supărînd astfel SUA, suporterul principal al R.M. reîntregite şi neoferind nimic real la schimb. Cei de la guvernarea R.M. nu au înţeles un lucru simplu – SUA şi UE susţin Chişinăul iar Rusia şi tacit Ucraina susţin Tiraspolul.  Despre alegerile parlamentare şi eventualele rezultate şi consecinţe vom reveni la toamnă cînd vor fi mai clare datele problemei.

 

Anunțuri

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: