Alegerile din 2009 – Rusia-1 contra Rusia-2 ?!

În această vară se decide soarta alegerilor parlamentare din 2009. Intriga la fel ca şi în 2005 este aceiaşi –  va cîştiga opoziţia sau vor birui a treia oară comuniştii şi vor da ţării un Preşedinte şi un guvern unicolor? Recent ambasadorii statelor-membre ale UE şi a instituţiilor europene la Chişinău – Delegaţia Comisiei Europene şi Reprezentantul Special al UE – au difuzat o declaraţie comună despre starea democraţiei şi a libertăţii de exprimare în R. Moldova. Unii comentatori declară că guvernarea comunistă a primit un cartonaş galben în ajunul alegerilor parlamentare şi dacă nu vor modifica legislaţia electorală s-ar putea întîmpla să nu fie recunoscute rezultatele scrutinului din 2009 de către OSCE şi UE. Acest fapt ar însemna o catastrofă pentru guvernanţi care vor fi înlăturaţi de la putere pe greşeala lor.

Un ziarist cunoscut  de la Bucureşti, care scrie şi despre R.Moldova mi-a declarat franc că în Romania nu se aşteaptă o schimbare spectaculoasă de la scrutin, chiar dacă pierd comuniştii. Asta deoarece se vor confrunta două echipe, ambele dirijate într-un fel sau altul de la Kremlin şi anume Rusia-1 în frunte cu PCRM şi sateliţii săi şi Rusia-2 în frunte cu AMN şi aliaţii săi. Să nu uităm pentru cine a lucrat Moscova şi Tiraspolul în 2005 la alegeri.

Distinsul ziarist mi-a oferit şi argumente privind declaraţiile sale legate de atitudinea unor partide şi lideri faţă de Mitropolia Basarabiei, integrarea în NATO şi UE, reglementarea conflictului transnistrean, interesele de afaceri ale liderilor principalelor partide şi apropiaţilor lor în Rusia şi transnistria etc. Dînsul a mai declarat că forţele de centru-dreapta, proromaneşti sunt dispersate şi izolate , o parte s-au aliat cu Voronin, altele cu Urechean şi Lucinschi şi nu prezintă pericol real pentru Moscova.  Daca pierde Voronin şi PCRM, oricum cîştigă Rusia, spunea dînsul, ne intoarcem la situaţia de pînă la 2001 în care vor guverna aşa numiţii centrişti care au un mesaj confuz şi camuflat, care nu deranjează pe nimeni, dar fac jocul Moskovei. Nu sunt nici eu ultimul naiv să mai cred în liderii politici de la Chişinău, nu ma impresionează demult minciunile politicienilor, dar sunt conştient că este nevoie de o schimbare .

 Sunt cîţiva factori de care va depinde în mare parte scorul partidelor aflate în competiţie. Factorul cel mai important este dacă se va reglementa sau nu conflictul transnistrean pînă la alegeri şi participarea electoratului din regiune la scrutin. Sunt sanse puţine pentru realizarea acestui scenariu, este evident că Rusia şi separatiştii transnistreni în frunte cu Smirnov vor aştepta să vadă componenţa noului Parlament. Astfel cedările unilaterale făcute de guvernarea actuală nu-şi au rostul şi trebuie să constatăm a cîta oară! că Kremlinul iaraşi a jucat pe aşteptări şi a punctat obţinînd o poziţie antinato a Chişinăului oficial, supărînd astfel SUA, suporterul principal al R.M. reîntregite şi neoferind nimic real la schimb. Cei de la guvernarea R.M. nu au înţeles un lucru simplu – SUA şi UE susţin Chişinăul iar Rusia şi tacit Ucraina susţin Tiraspolul.  Despre alegerile parlamentare şi eventualele rezultate şi consecinţe vom reveni la toamnă cînd vor fi mai clare datele problemei.

 

Anunțuri

4 răspunsuri to “Alegerile din 2009 – Rusia-1 contra Rusia-2 ?!”

 1. Zob Gheorghe Says:

  Adică la voi alegerile sunt făcute de UE şi OSCE. Ori sunt libere şi democrate ori sunt comandate de Uniunea Europeană şi OSCE. Una ziceţi şi alta faceţi.

  Ce catastrofă e? Îi dă jos Uniunea Europenă? Uite că poporul irlandez a scuipat pe UE.

 2. admin Says:

  Nu putem sa comparam Moldova cu Irlanda care este membra UE. Dupa cum bine stiti alegerile parlamentare vor fi monitorizate de o misiune a OSCE care isi va spune opinia, daca au corespuns sau nu standartelor OSCE de alegeri libere si corecte. Semnalul OSCE va fi preluat de UE si SUA care de regula isi spun si ele opinia. Trebuie sa intelegeti ca in cazul declararii alegerilor nelibere exista pericolul izolarii guvernului RM, sistarii finantarilor externe etc. Cine doreste sa se intimple asta? Poate doar Smirnov si separatistii.

 3. adrianlupusor Says:

  Principala problema a arenei politice din Basarabia este lipsa consolidarii aripei drepte pe fonul unei stangi (mai mult centru-stanga) bine organizate. Trebuie sa recunoastem trista realitate: comunistii sunt mult mai bine organizati si au o reprezentare mult mai larga la nivel raional.

  Ceea ce va influenta esential rezultatul alegerilor din 2009 sunt nu parghiile politice, ci cele economice. Cresterea preturilor, a ratelor la credite, deprecierea valutelor straine duc si vor continua sa duca la saracirea populatiei. Pana la urma faptul ca preturile urca cu liftul, iar salariile – cu scara va indigna la maxim populatia.

  Personal ma astept la cresterea tensiunilor sociale pe fonul cresterii preturilor, iar primele semnale le vedem deja odata cu mitingurile de protest a pensionarilor. Totul abia incepe…

 4. admin Says:

  Sistemul politic moldovenesc functioneaza cu un singur partid mare PCRM, unul mijlociu AMN si citeva PD, PLDM, MAE, PNL, PSD, PL, PPCD care spera sa treaca cumva pragul electoral. In acest sens sunt doua probleme mari. Prima ati mentionat-o, lipsa unui partid consolidat de centru- dreapta. Daca s-ar uni prin fuziune AMN, PLDM, PNL, PL si MAE poate s-ar reusi un partid de circa 30% care ar aduce echilibrul pe scena politica. Stim deja ca acest lucru este aproape imposibil si citeva dintre ele in afara de AMN vor dona voturi comunistilor prin redistribuire. Alta problema mare, nu exista un lider de centru-stinga capabil sa-i faca concurenta lui Voronin. Lupu nu este decis sa o rupa cu comunistii si sa riste. Poate Tarlev sa devina un oponent periculos, dar este vulnerabil, Voronin se pare ca are pirghii pentru al opri sa mearga la viitoarele alegeri in tabara opozitiei. In aceste conditii PCRM are toate sansele sa acumuleze circa 35% si prin redistribuire sa incerce sa ramina la guvernare fortind o alianta cu vre-unul din partidele trecatoare. Poate fi PPCD, PD sau PSD mai nou.
  Pirghiile economice conteaza, insa nu vor fi decisive, cresterea preturilor este o chestiune obiectiva, saracirea populatiei s-a produs in anii 90, in opinia electoratului nu Voronin este vinovat de saracire ci democratii. Guvernatii se lauda ca dau pensii si salarii mici, dar la timp si le majoreaza permanent. Majoritatea electoratului care il voteaza pe Voronin si PCRM , apreciaza o relativa stabilizare social-politica a tarii, nu se asteapta la salturi economice spectaculoase si nu are incredere in liderii vechi pe care i-a batut Voronin in electorale. Sansa pentru schimbare este noua generatie de politicieni. Cazul Chirtoaca, cind un tinar fara experienta a fost plasat de electoratul din Chisinau la postul de Primar al Chisnaului este elocvent. In acest sens sunt de acord cu cei care declara ca PL si in special Mihai Ghimpu nu au stiut sa gestioneze eficient victoria lui Chirtoaca. In jurul lui se puteau coagula fortele national-democratice , cel putin pe segmentul PL, PLDM, MAE, Forul Democrat al romanilor. astfel se putea consolida o forta de circa 20%. Asa insa PL se va situa la cota de 6-10% cu conditia sa nu faca greseli care ar putea sa-i coste. Problema este ca nici Urechean, nici Filat nu vor sa-l recunoasca pe Chirtoaca lider incontestabil al segmentului liberal, asa incit sa fie posibila o polarizare a votului pe lupa intre Voronin si Chirtoaca in 2009. PPCD si Rosca sunt un caz special, asa cum au mai declarat si altii este posibil ca intr-o anumita conjunctura postelectorala PPCD sa se desolidarizeze de comunisti si sa mearga la o alianta necomunista. In R.Moldova totul este posibil.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: