De ce nu are voie electoratul sa-si expuna opinia?

 

Luna iunie este fierbinte şi la propriu şi la figurat. Criza din Consiliul mun.Chişinău ţine cap de afiş, dat fiind interesul pentru guvernarea capitalei, dar şi datorită mizei enorme care sunt alegerile parlamentare din 2009. După debarcarea lui Mihai Ghimpu, Fracţiunea Partidului Liberal (PL) din Consiliul municipal Chişinău (CMC) anunţă că trece în opoziţie faţă de noua coaliţie formată din consilieri ai PCRM, PPCD, PSD şi PCUM. Mihai Ghimpu a mai  anunţat că PL va ataca în judecată decizia de demitere a domniei sale şi de alegere a lui Eduard Muşuc în calitate de preşedinte al CMC, astfel  lupta pentru postul de Preşedinte al CMC continuă în justiţie. În acest sens se impun unele concluzii, prima dintre care este că la un an de la alegerile locale din 2007, coaliţia democratică şubredă care s-a format în CMC a fost distrusă şi opoziţia democratică care trebuia să fie exemplu de guvernare eficientă necomunistă în Chişinău pentru electoratul din toata ţara a eşuat în luptele pentru putere. Trebuie să recunoaştem că comuniştii au obţinut un mare succes prin distrugerea coaliţiei din CMC  care înseamnă învrăjbirea în rîndul foştilor aliaţi democraţi, care acum se vor antrena într-un război de uzură şi poate să le mai aducă încă odată victoria comuniştilor în viitoarele alegeri parlamentare. Se pare că viitoarea confruntare electorala la parlamentare pentru majoritatea partidelor democratice se va desfăşura sub deviza, nu contează victoria ci participarea. Tot la ratările opoziţiei se poate raporta eşecul PLDM în intenţia iniţierii unui referendum privind modificarea Constituţiei. Astfel  Partidul Liberal-Democrat din Moldova (PLDM) nu va depune la Comisia Electorală Centrală (CEC) listele cu cele 224 176 de semnături colectate pentru iniţierea unui referendum privind modificarea Constituţiei, motivînd că actuala guvernare crează numeroase obstacole pentru ca iniţiativa să fie dusă la bun sfirşit.

 

Amintim aici că PLDM propunea modificarea Constituţiei, astfel ca preşedintele R. Moldova să fie ales prin vot direct de către populaţie şi nu de către Parlament. De asemenea, se dorea introducerea sistemului electoral mixt, astfel ca 51 de deputaţi să fie aleşi într-o singură circumscripţie electorală naţională, iar alţi 50 de deputaţi – în circumscripţii uninominale. Bune aceste iniţiative care le-am lansat din partea Asociaţiei Moldova Europeană încă în 2003 şi la care am subscris şi eu în liste. Acest eşec al PLDM ar putea să-i coste la alegeri, căci o mare parte din cei care au subscris la modificarea Constituţiei sunt dezamăgiţi de faptul că listele nu au fost prezentate CEC-lui, chiar dacă se anticipa că se vor găsi motive pentru a refuza petrecerea referendumului.

Înteleg de ce liderii principalelor partide ţin cu dinţii să aleagă preşedintele în Parlament. Nu înţeleg de ce nu are voie electoratul să-şi expună opinia dacă doreşte să aleagă în mod direct preşedintele sau le delegează parlamentarilor acest drept. Trebuie să ajungem cumva în Moldova la democraţie participativă şi să asigurăm cetăţenilor dreptul de a -şi hotări destinul inclusiv prin participarea la referendumuri constituţionale.

 

Anunțuri

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: