Ce putem să facem în Moldova privind securitatea alimentară?

Foametea de care ne părea că am scăpat şi care a secerat milioane de oameni în fosta URSS şi în special în Moldova şi Ucraina iaraşi devine un pericol real. Trebuie să menţionez că în 1946-47 au fost afectate de foamea organizată aproape toate familiile din Moldova, inclusiv şi a mea. Astfel bunelul meu Mihăeş Gheorghe, care pînă în 1944 avea 10 hectare de pămînt şi era un bun gospodar care hrănea propria familie, ajutîndu-i şi pe alţii, a murit în anul 1946 de foame, fiindu-i stabilită cauza morţii distrofie. De ce guvernarea nu stabileste o zi de amintire a jertfelor foamei organizate din Moldova ca sa se delimiteze de crimele regimului sovietic de ocupatie ? Criza alimentară din acest an,  a devenit  realitate şi datorită crizei economice care a cuprins întreg globul.  Cele mai afectate sunt ţările sărace care nu îşi mai permit să plătească preţul foarte ridicat al cerealelor de import şi îşi expun practic populaţia la foamete şi boli.

O mare parte a oamenilor riscă să rămînă fără hrană, costul produselor alimentare atingînd nivele inaccesibile pentru un contingent din ce în ce mai mare de oameni. În acest context Seful Organizaţiei pentru Alimentaţie şi Agricultură, Jacques Diouf, a afirmat că ţările bogate trebuie să îşi mărească semnificativ contribuţia pentru a lupta împotiva creşterii preţurilor la alimente.
Dînsul a mai declarat că „ajutorul trebuie să ajungă la circa 30 de miliarde de dolari pe an pentru ţările în curs de dezvoltare”.
Potrivit informaţiei Organizaţiei ONU pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), astăzi 37 de ţări ale lumii, inclusiv Moldova şi Tadjikistan, s-au confruntat cu criza alimentară şi necesită asistenţă alimentară urgentă.

Am fost martori recent la o creştere a preţurilor la principalele produse alimentare la noi în ţară si guvernul a fost nevoit printr-o hotărîre să întroducă pastele făinoase, crupele şi orezul  în lista mărfurilor pentru care adaosul comercial este reglementat de stat.

Experţii consideră că singura modalitate pentru a se ieşi din criză este creşterea producţiei, în special în ţările sărace. Este necesar să analizăm împreună cum să facem să crească producţia agricolă în Moldova, care cîndva se mîndrea cu industria sa alimentară.

 

Despre libertatea presei în R.Moldova se discută mult, dar se face puţin. Majoritatea ziariştilor dar şi a politicienilor sunt de acord că art.16 din Codul Civil îngrădeşte dreptul la libera exprimare. Mi-am expus opinia  că ar trebui instituit un plafon privind despăgubirile morale acordate reclamanţilor. Se poate merge pe două nivele, atunci cînd publicaţia este acţionată în judecată şi crede că are destul material probator pentru afirmaţiile sale şi nu consideră necesar să ceară scuze şi să publice dezmintire, paguba morală poate să o stabilească instanţa judiciară , acest principiu a despăgubirii echitabile fiind în accord cu CEDO. Însă legislatorul naţional trebuie să prevadă şi cazul cînd organul mas-media după ce a publicat unele informaţii pentru care este acţionat în instanţă şi după cercetarea circumstanţelor decide să ceară scuze şi să publice o dezmintire, în acest caz trebuie să existe un plafon de maxim 10 mii lei acordat reclamantului.  Recent un cetăţean care încă nu şi-a dezvăluit identitatea susţine că i-a fost confiscat calculatorul de către un reprezentant al procuraturaturii, în cadrul unui dosar  penal. De asemenea acesta susţine ca e acuzat de încălcarea constituţiei prin violarea statalităţii şi a suveranităţii Republicii Moldova, care s-a manifestat pe forumurile: forum.md, torrentsmd.com, unimedia.md şi desteptarea.info. Pe adresa http://brega.files.wordpress.com/2008/06/vera-005.jpg este plasată copia unei ordonanţe a judecătorului de instrucţie prin care se autorizează percheziţia la domiciliu în baza dosarului intentat pe art.341 şi 346 CP al R.Moldova. Nu mai avem probleme în ţară, în loc să ne concentrăm pe reglementarea transnistreană, unde avem separatism şi violarea statalitătii şi integrităţii teritoriale ne apucăm să căutam spioni pe forumuri?

Forumurile  pe internet în toată lumea sunt considerate drept oaze de liberă exprimare, necenzurate şi nu cad sub incidenţa prevederilor pentru mas-media. Dacă se doreşte să se intervină în acest domeniu trebuie să se facă modificări la legea presei prin care site-le din internet să primească o reglementare legislativă, care azi nu există. Deci astăzi stimaţi domni vigilenţi Internetul în R.Moldova este liber!

Roman Mihaes

Anunțuri

2 răspunsuri to “Ce putem să facem în Moldova privind securitatea alimentară?”

  1. Ce zic eu Says:

    Şi cum ai spus, la noi în ţară toată indignarea, fie legate de majorarea preţurilor, fie de limitarea exprimării rămâne doar ca cuvinte. Vântul zboară şi ne ia toată supărarea… Iar dacă apar schimbări, se face de dragul publicitatii prea-măritei noastre conduceri. În timp ce unii devin din ce în ce mai înstăriţi, ceilalţi aşteaptă cuminţi să vină cineva să le facă dreptate..
    Nimeni pentru noi nu face, dar şi noi nu mişcăm un deget 😦

  2. admin Says:

    Ati declarat ca – Nimeni pentru noi nu face, dar şi noi nu mişcăm un deget. Ma intreb si eu de ce oamenii au lasat miinile in jos si numai protesteaza. Imi aduc aminte anii 89-90 ce frumos a fost.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: