Pierderile de apă nu trebuie puse in factura consumatorilor

Domeniul protectiei consumatorilor in Moldova se aseamana cu un cimp minat de probleme, care se acutizeaza in fiecare an. Nu s-a terminat scandalul cu energia termica ca s-a inceput altul poate si mai complicat cu apa. Astfel în luna aprilie unii orăşeni au primit facturile la plata apei cu sume majorate, care conţineau obligarea consumatorilor de a achita diferenţa de volum a apei dintre indicii contoarelor individuale şi cele de bloc. Cetatenii sunt indignati pe buna dreptate, de ce consumatorii trebuie sa plateasca pierderile de apă din reţea? Reprezentatii CMC au subliniat ca este vorba de volume exagerate in factura de plată distribuită locatarilor in privinta doar a 72 de blocuri din Chişinău. SA Apă-Canal Chişinău (ACC) şi ÎM «Infocom» au explicat că volumele suplimentare provin din diferenţa dintre datele generale ale contorului de la intrare în casă şi suma contoarelor instalate în apartamente. ACC declară că a inclus sumele suplimentare în facturi în conformitate cu Regulamentul adoptat de CMC în luna martie.
Sa vedem deci ce este cu acest regulament invocat.La 25 martie 2008 Consiliul Municipal Chisinau a adoptat Regulamentul de organizare şi funcţionare a serviciilor publice de alimentare cu apă şi de canalizare din municipiul Chişinău. Mira faptul ca acest regulament a fost adoptat la nici o luna de la adresarea S. A. „Apă-Canal Chişinău”, înregistrată cu nr. 01-1018 din 29.02.2008. Deci proiectul regulamentului nu a fost examinat minutios si nu au avut posibilitatea sa-si expuna opinile expertii si societatea civila interesata, care activeaza in acest domeniu.
Am studiat atent regulamentul si am gasit mai multe incalcari ale drepturilor consumatorilor care sunt prevazute in legea privind protectia consumatorilor, Codul Civil etc..
Astfel legea privind protectia consumatorilor, prevede prin art.10 alineatul(6) ca prestatorul este obligat, la prestarea serviciilor, să utilizeze mijloace de măsurare proprii, adecvate, legalizate, verificate metrologic, în modul stabilit, conform cerinţelor prescrise.
(7) Vînzătorul este obligat să măsoare produsele oferite consumatorilor cu mijloace de măsurare proprii, adecvate, legalizate, verificate metrologic, în modul stabilit. Indicaţiile mijloacelor de măsurare trebuie să fie explicite şi la vederea consumatorului.

Iar in regulamentul adoptat de CMC atrag atentia ca articolele 7.1-7.19. ce reglementeaza, achiziţionarea, instalarea şi exploatarea (verificarea metrologică, repararea, deservirea) contoarelor montate pe branşamentele de apă şi racordurile de canalizare ale consumatorilor se spune ca instalarea primară a contoarelor de apă se efectuează din contul consumatorului, indiferent de forma de proprietate sau activitate. Deci vedeti stimati consumatori ca in aceasta privinta Regulamentul este in contracdictie cu legea privind protectia consmatorilor.
Sunt multe semne de intrebare privind articolul 8.12. din regulament, care prevede ca- “instalaţiile/reţelele interioare de alimentare cu apă şi de canalizare aparţin consumatorilor (gestionarilor). Furnizorul nu are nici o obligaţie privind buna funcţionare a sistemului interior de alimentare cu apă şi canalizare”. Consider ca aceste instalatii trebuie deservite impreuna de gestionari si furnizor, caci este nevoie de cunostinte speciale si cheltueli mari pentru deservirea acestora si nu poate fi plasata aceasta problema doar pe umerii gestionarilor si a consumatorilor.
Cele mai multe nemultumiri le-a produs consumatorilor art.9.3. a regulamentului- Criterii specifice pentru consumatorii – persoane juridice (asociaţii de locatari, întreprinderi municipale şi departamentale de deservire a fondului locativ). In baza acestuia se admite ca volumul scurgerilor de apă de la reţelele inginereşti interioare şi consumul pentru necesităţile comune ale coproprietarilor va fi distribuit proporţional tuturor locatarilor, până la încheierea unui nou contract.
Articolul 11.3.5. prevede ca concomitent cu facturarea serviciilor furnizate consumatorilor, în conformitate cu punctul 9.3.1 al prezentului Regulament, furnizorul înaintează spre plată gestionarilor fondului de locuinţe facturile pentru achitarea volumelor scurgerilor de apă de la sistemele inginereşti interioare şi volumului de apă utilizat pentru necesităţile proprii ale coproprietarilor (coposesorilor) blocului de locuinţe.
De asemenea regulamentul adoptat de CMC prevede printre altele ca furnizorul are obligaţa să încheie cu clienţii contracte privind furnizarea serviciilor publice (comunale) de alimentare cu apă şi canalizare şi să asigure îndeplinirea lor.Nu intelegem de ce pina acum toti consumatorii din Chisinau nu beneficiaza de contracte si speram ca acesta obligatie va fi respectata si ca in cel mai scurt timp consumatorii vor beneficia de contracte directe.
Am primit mai multe intrebari de la consumatori privind contoarele, aparatele de evidenta a consumurilor de apa. Oamenii ne intreaba cine trebuie sa cumpere si sa instaleze aceste apometre si cine suporta cheltuelile?

In acest sens regulamentul privind achiziţionarea, proiectarea, instalarea, recepţia şi exploatarea aparatelor de evidenţă a consumurilor de apă, aprobat prin Hotărârea de Guvern nr. 1228 din 13.11.2007 la art.10, prevede – activităţile de achiziţionare, instalare, exploatare, întreţinere şi reparaţie, înlocuire şi verificare metrologică, în termenele indicate în lista oficială a mijloacelor de măsurare supuse controlului metrologic legal a aparatelor de evidenţă, se efectuează:
– la branşamentele blocurilor locative, aflate în exploatare – de către operator, din contul mijloacelor financiare, prevăzute în tarifele respective de alimentare cu apă şi canalizare, calculate conform Metodologiei determinării, aprobării şi aplicării tarifelor pentru serviciile de alimentare cu apă, de canalizare şi epurare a apelor uzate;
– în apartamentele blocurilor locative, încăperile locuibile în cămine, precum şi în case individuale – de către operator (furnizor) în baza contractului bilateral, prin aplicarea unui tarif distinct, aprobat de către autorităţile administraţiei publice locale pentru contorizarea consumului de apă. În lipsa contractului respectiv, toate lucrările de achiziţionare, instalare, exploatare, întreţinere şi reparaţie, înlocuire şi verificare metrologică a contoarelor de apă se execută din contul consumatorului.
Conform art.2 al acestui regulament al guvernului- aparatele de evidenţă a consumului de apă aflate în exploatare şi care corespund cerinţelor tehnice de instalare şi actelor normative în vigoare se vor utiliza pînă la uzarea lor completă în baza rezultatelor verificării metrologice sau deteriorării. Acest citat vine ca raspuns la intrebarea unor consumatori privind intentia intreprinderii Apa-Canal de a schimba apometrele pe motiv ca sunt invechite.
In final ne ramine sa speram ca CMC va face modificari la Regulamentul de organizare şi funcţionare a serviciilor publice de alimentare cu apă şi de canalizare si va inlatura prevederile care incalca drepturile consumatorilor.
Roman Mihaes

Reclame

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: