Fara restrictii pentru dubla cetatenie

In anul 2002 Parlamentul Republicii Moldova s-a pronuntat pentru legalizarea dublei cetatenii prin operarea unor modificari  in Constitutie.

 

Astfel au fost anulate restrictiile constitutionale potrivit carora cetatenii Republicii Moldova nu pot fi in acelasi timp si cetateni ai altor state .

 

Atunci s-a vorbit ca in primul rand, legalizarea dublei cetatenii a fost ceruta de tarile implicate in reglementarea conflictului transnistrean  care considerau ca astfel se va contribui la impacarea Chisinaului si Tiraspolului.

 

Prin recentele modificari propuse la legea cetateniei votate in Parlament in doua lecturi dar intoarse de Presedinte pentru reexaminare, exista riscul  interzicerii ocuparii de functii si demnitati publice pentru o anume categorie de detinatori ai dublei cetatenii. Trebuie mentionat ca potrivit art.2 a Convenţiei europene privind cetăţenia, ratificata de R.Moldova se explica faptul ca cetăţenia desemnează legătura juridică între o persoană şi un stat şi nu indică originea etnică a persoanei. Nu inteleg care este rolul restrictiilor dorite de unii parlamentari mai ales in contextul reglementarii conflictului transnistrean stiindu-se ca acolo locuiesc peste una suta mii de cetateni a Rusiei si Ucrainei care detin si cetatenia moldoveneasca.  Ne ramine sa speram ca va fi creat un mecanism modern si rezonabil de aplicare a dublei sau multiplei cetatenii care va exclude orice fel de discriminare etnica sau politica.

 

Despre preconizata intilnire Voronin-Smirnov

 

Recent ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, s-a pronuntat pentru reluarea negocierilor in formatul „5+2” si a facut apel la Chisinau si Tiraspol sa renunte la  exercitarea presiunilor politice. „Noi consideram ca partile trebuie sa restabileasca increderea una in alta si sa coopereze pe principiul egalitatii”, a afirmat Lavrov, primindu-l la sediul MAE din Moscova pe liderul separatist Igor Smirnov. „Rusia este dispusa sa acorde ajutor la reluarea dialogului”, a adaugat seful diplomatiei ruse.

 Federaţia Rusă a ales tactica de a incerca controlul asupra intregii R. Moldova constientizind ca sprijinul unilateral pentru independenta Transnistriei  insemna grabirea  integrarii RM in Uniunea Europena  si NATO.

Astfel Rusia se grabeste sa obtina o reglementare a conflictului transnistrean pina la  alegerile parlamentare din 2009. Sfirsitul mandatului presedintelui Voronin este poate unica oportunitate pentru Rusia de a impune o formula de reglementare a conflictului transnistrean care sa-i convina, pentru ca in rezultatul alegerilor parlamentare in Parlamentul de la Chisinau poate veni la putere opozitia proromaneasca si proamericana si atunci se vor schimba datele problemei. Se stie ca opozitia cere retragerea neconditionata a trupelor FR si anularea acordului Primacov din 1997 prin care Tiraspolul a devenit parte egala in negocieri cu Chisinaul si care a permis blocarea unei solutii viabile. De asemenea opozitia poate sa ceara despagubiri FR pentru stationarea apmatei si sprijinirea separatismului transnistrean inclusiv prin adresarea RM impotriva FR la CEDO si Curtea Internationala de Justitie de la Haga a ONU.

In aceste conditii, dat fiind interesul Rusiei, Smirnov nu poate refuza negocierile, dar el supraliciteaza , cerind de la Chisinaul oficial recunoasterea independentei si semnarea unui acord de prietenie si colaborare ceia ce ar insemna crearea unei confederatii intre Moldova si Transnistria.

 

Pe de alta parte Presedintele Voronin spera sa obtina acordul autoritatilor separatiste pentru reluarea negocierilor in formatul „5+2” (Republica Moldova, Transnistria, Rusia, OSCE, Ucraina, UE si SUA) care au fost suspendate in februarie 2006.

 

Anterior presedintele Vladimir Voronin a declarat presei ca autoritatile moldovene au elaborat un pachet de documente privitor la rezolvarea diferendului transnistrean, care urmeaza sa fie supus dezbaterii, inainte de a fi semnat, in formatul de negocieri „5+2”.

 Autoritatile Republicii Moldova mai sunt interesate in semnarea unui document international care sa garanteze neutralitatea republicii.

 

 Insa în cazul în care  va rămine  formula promovată de Rusia precum că părţile sunt egale între ele, atunci acest proces de negocieri se va prelungi si se va sfirsi fara nici un rezultat iar reglementarea problemei transnistene va reveni Parlamentului care va fi ales dupa alegerile din 2009.

 

Despe importanta samitului NATO

 

Subiectele de pe agenda Summit-ului şi deciziile luate,  consfinţite în Declaraţia Summitului de la Bucureşti, confirmă continuitatea politicii NATO referitor la extinderea sa  în Europa, fapt respins vehement de  Federaţia Rusă.

Summit-ul  a mentionat în Declaraţia finală si faptul că statele membre NATO sprijină integritatea teritorială şi suveranitatea Republicii Moldova .

Samit-ul NATO din Bucuresti a ridicat mai multe intrebari, printre care ce va fi cu CSI atunci cind Ucraina si Georgia totusi se vor integra in NATO?

Astfel se poate prognoza ca aceste tari in curind vor parasi CSI, care nu are sanse sa devina al doilea UE, tinind cont de faptul ca Rusia promoveaza o politica agresiva fata de tarile membre CSI. E de ajuns sa ne aducem aminte de conflictele legate de preturile la gaze si blocada produselor moldovenesti si georgiene pe piata ruseasca, aici trebuie mentionat si sprijinul direct pentru regiunile separatiste de catre Rusia, in speta cel oferit Transnistriei.

In cadrul CSI exista si citeva grupari de state cu interese antagoniste, de exemplu  GUAM si Uniunea Rusia-Belarusi.

Este evident ca integrarea Ucrainei si Georgiei in NATO, va duce si la integrarea Moldovei, care vor abandona CSI, care in acest caz va deveni o structura transasiatica cu toate consecintele geopolitice care rezulta din aceasta. Astfel asa cum afirma mai multi experti peste un timp GUAM-ul poate sa devina o structutra in formula cu doua tari candidate la NATO si doua tari posibile candidate.

In acest sens unica mare necunoscuta este evolutia R.Moldova care inca nu are un vector bine definit si oscileaza intre politica de integrare europeana si apropierea de Rusia.

 

 

 

 

Anunțuri

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: