Solicitam crearea unei structuri independente de protecție a consumatorilor

La 30 ianuarie am sutinut o conferinta de presa impreuna cu coordonatorul de programe de la Fundatia Eurasia V.Palade in care am lansat primul raport de monitorizare a drepturilor consumatorilor din R.Moldova.

In raport se constata ca colaborarea SSM cu ong-le de protecție a consumatorilor nu este eficientă, astfel nu există un regulament de colaborare cu ong-le din domeniu și nu există acorduri scrise cel puțin de schimb de informații. Probabil SSM asteapta ca organizatiile membre ale Consilulu National sa-l actioneze in instanta judiciara pentru a incheia acorduri de colaborare. O sa o facem si pe asta daca nu vom fi auziti.

Raportul mentioneaza ca este prezent un conflict de interese si de competenta între dreptul SSM de a stabili cerinţele generale faţă de conţinutul şi modul de elaborare, publicare şi aplicare a reglementărilor tehnice, de evaluare asupra conformităţii produselor și functia pe care o are de protecție a consumatorilor persoane fizice impotriva abuzurilor agentilor economici. Concluzia este ca această problemă poate fi rezolvată de Parlamentul R.Moldova prin modificarea art.22 a legii privind protecția consumatorilor prin care să decidă eliminarea SSM și crearea unei structuri autonome cu personalitate juridică de protecție a consumatorilor. Apropo LADC a trimis scrisori grupurilor parlamentare cu propunerea de a modifica legea protectiei consumatorilor.

La capitolul recomandari expertii le solicita autoritatilor să informeze permanent consumatorii asupra produselor şi serviciilor care prezintă riscuri pentru sănătatea şi securitatea lor sau care le pot afecta interesele economice.

O veste buna vine in aceste zile dinspre primaria Chisinau si anume ca pina la sfarsitul sezonul curent de termificare populatia din Chisinau nu risca sa fie obligata sa achite un tarif majorat pentru caldura. Informatia reese din declaratiile primarului general al capitalei, Dorin Chirtoaca, care a mentionat ca „se doreste ca cel tarziu in luna aprilie sa se poata veni cu informatii clare in ceea ce priveste tariful pentru 2008 si modalitatea de achitare”.

Trebuie mentionat ca la sfarsitul lunii ianuarie curent Curtea de Apel Chisinau a dat castig de cauza SA „Termocom” in procesul intentat impotriva CMC. „Termocom” a solicitat in instanta anularea deciziei CMC din 4 decembrie prin care a fost abrogat tariful de 540 lei la energia termica, aprobat la 25 ianuarie 2007. Municipalitatea a fost obligata sa achite intreprinderii 100 mln lei, suma restanta acumulata in contul diferentei dintre tariful de 233 lei achitat de populatie si tariful de 540 lei. In acest mod Primaria si toti consumatorii din Chisinau sunt obligati sa plateasca sume importante de bani unui agent economic, fiind limitate astfel sursele financiare necesare pentru alte domenii.

Asa cum am mai declarat ne ramine să sperăm că adoptarea recentă a Strategiei Naţionale în domeniul protecţiei consumatorilor va impulsiona activitățile în acest domeniu pentru a obține o mai bună protecție a drepturilor consumatorilor.

PS

La 10 februarie am lansat si eu un blog care poate fi citit la adresa
https://romanmihaes.wordpress.com/
.

Sper ca vizitatorii vor veni cu comentarii si sugestii. Promit sa raspund la toate intrebarile rezonabile si sa tin cont de comentariile si sfaturile vizitatorilor.

Roman Mihaes

Anunțuri

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: