Războiul căldurii continuă

Decizia Consiliului municipal Chişinău (CMC) din 4.12.07 despre abrogarea Deciziei CMC nr.64/2 din 25.01.07 şi revenirea la tariful de 233 lei pentru o gigacalorie, cu siguranţă este una care va avea un impact deosebit, atît în ce priveşte interesele consumatorilor de energie termica cît si privind situaţia politică din ţară. Este evident că se duce o luptă de durată între Primărie şi Guvern în jurul S.A. „Termocom”, dar soluţia încă nu este identificată.

Administraţia S.A. „Termocom” a declarat că această decizie va avea „consecinţe nefaste asupra populaţiei şi furnizorului principal de căldură şi apă caldă din mun. Chişinău”.  Este această decizie îndreptată împotriva consumatorilor de energie termică? Dacă reieşim din faptul că consumatorii vor achita acelaşi tarif, e clar că decizia nu este  în dezavantajul consumatorilor. Ni se spune de mai mulţi ani că tariful este o categorie economică obiectivă şi depinde de preţul pe piaţă al agenţilor energetici,  costului întreţinerii etc. Însă  trebuie să recunoaştem că aşa ca şi în cazul stabilirii preţului la energie electrică şi gaze şi preţului  la energia termică,  trebuie să-l stabilească o autoritate independentă, aşa cum este ANRE de exemplu. Datoria statului în acest caz şi a administraţiilor locale ar fi stabilirea unor categorii sociale care să beneficieze de subvenţii. O altă problemă care ţine tot domeniul în ceaţă este nevotarea de către Parlament a Proiectului legii cu privire la energia termică în lectură finală. De asemenea este importantă încheierea contractelor directe a  furnizorului S.A. „Termocom” cu consumatorii fără intermediar, care sunt administraţiile blocurilor locative. Mai mulţi experţi se întreabă de ani de zile de ce este nevoie de acest intermediar  S.A. „Termocom” între consumatori şi CET-urile care sunt producătorii energiei termice şi a apei calde ? Susţin şi eu ideea desfiinţării intermediarului şi a creării în cadrul CET-urilor a unor subdiviziuni, care să vîndă agentul termic către consumatori. Astfel va scădea şi preţul energiei termice şi a apei calde, dar vom scăpa şi de multe alte probleme. P.S.

În perioada 4-5 decembrie am participat în Vilnius, capitala  Lituaniei, la un seminar internaţional privind schimbul de experienţă în domeniul protecţiei consumatorilor. La manifestare au participat reprezentanţi a organizaţiilor neguvernamentale şi autorităţilor abilitate cu protecţia consumatorilor din Lituania, Moldova, Georgia, Armenia şi Ucraina. Consider că a fost un schimb util de experienţă între delegaţii privind domeniul protecţiei consumatorilor. În acest context toţi participanţii au apreciat schimbările calitative din Lituania în acest domeniu şi în special existenţa în această ţară a unei autorităţi independente de standarte şi metrologie, care coordonează întreg domeniul de protecţie a consumatorlor.  Le mulţumim doamnelor de la Institutul consumatorilor din Lituania, în special Preşedintei Zita Ciaponite, pentru oportunitatea de a participa la acest seminar.  Roman Mihaeş


13.12.2007

Reclame

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: